Agenda

Literair werk ontdekt van Cobra-schilder Eugène Brands

Eugène Brands (1913-2002) werd als Cobra-schilder beroemd en geliefd, maar aanvankelijk twijfelde hij of hij schilder of schrijver zou worden. In 1947 besloot hij zich uitsluitend aan het schilderen te wijden, waarna hij zijn literaire productie weggooide. Slechts enkele gepubliceerde teksten waren tot nu toe van hem bekend. Een groot aantal manuscripten bleef echter bewaard bij een jeugdvriend, die ook veel onbekend beeldend werk van hem bezat.

Kunsthistorica Willemijn Stokvis ontdekte dit alles bij toeval in diens nalatenschap. Zij verwerkte dit deels in een monografie over de vroege Brands. In vervolg daarop verschijnen er nu twee bundels met selecties uit de verrassende experimentele gedichten en verhalen die Brands vanaf 1938 schreef.

Voor SPUI25 vertelt Willemijn Stokvis over deze ontdekking. Uitgever Laurens van Krevelen zal toelichting geven over de selecties en over de betekenis van Brands’ literaire werk.

De titels van de twee boeken zijn: Sterrenbeelden in het zand. Gedichten 1938-1946, en: Het sterffeest en ander dichterlijk proza 1938-1948. Ze verschijnen bij de surrealistische uitgeverij Brumes Blondes.

Willemijn Stokvis is kunsthistorica. Haar proefschrift Cobra: de weg naar spontaniteit geldt internationaal als standaardwerk. In 2010 publiceerde zij De verborgen wereld van Eugène Brands.
Laurens van Krevelen was literair uitgever. Hij publiceert poëzie, essays en vertalingen. Sinds 1964 is hij betrokken bij de surrealistische private press Brumes Blondes, waar de beide boeken van Eugène Brands nu verschijnen.

Vrijdag 30 maart 2012, 17:00 – 19:00 uur
Organisatie: SPUI25 in samenwerking met Athenaeum Boekhandel
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U moet zich wel van tevoren inschrijven.
Spui 25-27, Amsterdam