Agenda

Literair Salon Saffier – Ida Gerhardt

Agenda / zo. 19 april / Salon Saffier / Utrecht / Mieke Koenen over Ida Gerhardt

Mieke Koenen schreef Dwars tegen de keer, de biografie van Ida Gerhardt. Koenen geeft een kijkje in de keuken van een biografieschrijver door te vertellen hoe zij als een schatgraver op zoek ging naar archiefstukken, brieven en andere materialen uit het leven van Gerhardt. Ze schetst een portret van het leven en werk van deze markante en eigenzinnige dichteres, classica en vertaalster.

Ida Gerhardt (1905-1997) ontving sinds haar debuut in 1940 voor haar werk vele prijzen, met als bekroning de P.C. Hooftprijs (1980). Trad zij aanvankelijk in de voetsporen van haar vroegere leraar aan het gymnasium, de dichter en classicus J.H. Leopold, geleidelijk aan vond Gerhardt haar eigen stem en vorm. Voor haar geen modernistische gedichten van de jaren vijftig of andere literaire stroming, maar een trouw blijven aan de traditionele poëzie. Naast dichter was ze docent klassieke talen en vertaler van Latijnse teksten van Lucretius en Vergilius. Samen met haar levensgezel Marie van der Zeyde vertaalde ze de Psalmen uit het Hebreeuws.

Mieke Koenen is universitair docent Latijn aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij schreef een proefschrift over Lucretius en publiceerde onder andere Stralend in gestrenge samenhang. Ida Gerhardt en de klassieke oudheid (2002) en (samen met Ben Hosman) een bloemlezing uit de correspondentie van Gerhardt: Courage!(2005). In 2014 verscheen haar biografie van Ida Gerhardt Dwars tegen de keer. Deze werd genomineerd voor de Boerhaave-Biografie-Prijs 2015.

 

Salon Saffier
Dwars tegen de keer / Mieke Koenen
Aanvang 14.30 uur
Toegang: € 17,00
Wijde Doelen 8 A, Utrecht

Reserveren/informatie: www.salonsaffier.nl of 030 6701020