Lijstjes …

Door Machiel Jansen

Wim Brands houdt niet van lijstjes. Ik wel. Ik ben dol op lijstjes. Ik kan niet genoeg lijstjes zien waarin de beste boeken van het afgelopen jaar op een rijtje staan. Lijstjes maken het me makkelijker keuzes te maken. Er is te veel te lezen, ik moet kiezen en ik maak dankbaar gebruik van het werk dat anderen al gedaan hebben.

Op lijstjes hoeven geen grote namen te staan zoals Brands lijkt te denken. Het ideale lijstje biedt een mengeling van vertrouwde bekendheid en verrassende, liefst onbekende grootheden. Zulke lijstjes zijn zeldzaam en ik hou dan ook een lijstje van mooie lijstjes bij.

Het probleem van een lijstje met de beste boeken van 2012 is dat ik zelf nauwelijks boeken gelezen heb die in 2012 zijn verschenen. Ik was nog bezig met andere lijstjes af te werken terwijl 2012 ondertussen voort denderde.

Je ziet nooit lijstjes van boeken die je niet moet lezen. Heel soms zie je lijstjes van boeken die mensen niet gelezen hebben. Vaker zie je lijstjes van boeken die mensen nog moeten lezen. Het lijstje met de beste boeken kom je wel vaak tegen, terwijl je eigenlijk ook zou moeten weten welke boeken de opsteller van het lijstje niet gelezen heeft.

Mijn lijstje van ongelezen boeken uit 2012 is angstaanjagend lang. Laat ik me beperken tot de top 5 in de categorie Nederlandse literatuur: Pier en Oceaan van Oek de Jong, Euforie van Christiaan Weijts, Het boek Ont van Anton Valens en Adam Seconde van Jacob Groot. Dat laatste boek staat ook op mijn lijstje van boeken-die-ik-nooit-vrijwillig-zal-lezen. Mijn lijstje van vooroordelen-die-niet-willen-slijten laat ik hier achterwege.

Wat las ik wel in 2012 dat het waard is om hier aan te bevelen? The Yellow Birds van Kevin Powers stond op een lijstje van The New York Times en maakte indruk. Zuidenwind van Norman Douglas dat op geen enkel lijstje stond bleek prachtig. Op veel lijstjes staan momenteel The Patrick Melrose Novels van Edward St. Aubyn, die geweldig zijn, vooral als je ze achter elkaar leest. Wantrouw de mensen die zeggen dat je deze romans ook los zou kunnen lezen.

In 2012 heb ik boeken gelezen die op andere lijstjes stonden. Vier boeken las ik van dit lijstje hier. Italo Calvino’s If on a winter’s night a traveller, Malaparte’s Kaputt, Primo Levi’s prachtige Is dit een mens? en Veronesi’s Kalme Chaos. Minachting van Alberto Moravio had van mij ook op het lijstje mogen staan.

Ik las nog meer boeken die veel ouder zijn dan 2012 en die niet eens meer in een gewone boekhandel verkrijgbaar zijn. The heart is a lonely hunter van Carson McCullers kwam ik op een lijstje met de allerbeste boeken tegen en het staat nu op mijn lijstje van ontdekkingen-gedaan-in 2012. Aan het lijstje prachtige klassiekers heb ik het afgelopen jaar As I lay dying van William Faulkner en Darkness at Noon van Arthur Koestler toegevoegd.

Op mijn lijstje van goede voornemens voor 2013 staat het voornemen dat ik zal proberen aan de lijstjes van 2012 toe te komen. Er is nog hoop voor Peter Terrin en Kees ’t Hart maar ook voor heel veel andere auteurs die nu op nog geen enkel lijstje voorkomen.

 

 

 

 

 

Recent

18 januari 2019

Een man zonder missie

17 januari 2019

Ondergronds in Turkije

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 februari 2009

Seizoenen van zinnen door Frans de Birk en Jet van Swieten
Recensie door Karel Wasch

Bundels gedichten gemaakt door twee dichters zijn zelden een succes. Ze doen veelal gekunsteld aan, immers een gedicht is de allerindividueelste uiting van een dichter en kan maar zelden gedeeld worden met diezelfde uitingen van een andere poëet.

Frans de Birk (1961) is een dichter uit Nieuwegein, die een groot aantal fraaie verzen op zijn naam heeft staan.

Lees meer