15 januari 2013

Lijstje …

Het is gelukkig nooit te laat om een lijstje Mooie Boeken 2012 te bekijken. Albert Hogeweij stuurde het volgende lijstje.

Wanneer voor een top 3 geldt dat een boek slechts éénmaal mag worden genoemd, zou ik met enige spijt De Drinker van Hans Fallada slechts op de eerste plaats willen noteren (eigenlijk zou die namelijk gewoon alle te vergeven plaatsen moeten kunnen bezetten). Ik weet nog steeds niet of dit boek nu tot drinken aanzet of dat het je er vanaf kan helpen, maar het is le ton qui faitla musique

Op 2 dan zou ik Logies in een Landhuis van W.G. Sebald zetten. In zes aangenaam weemoedig stemmende portretten eert Sebald verwant geachte geesten uit de vorige, eervorige eeuw en zelfs achttiende eeuw, want ware verwantschap is tijd- noch plaatsgebonden. Essays die via het verkennen van de ander ook een houvast willen zijn voor de melancholische binnengedachten van de schrijver zelf. Wie Sebald leest reist eerste klas mee op de meanderende stroom van zijn mijmeringen.

Op 3 de bundel Haar Nijlpaard optillen van Thomas Lieske: poëzie die de rijkdom van scherpe, onverwachte en ongelegen vragen niet teloor laat gaan in eenduidige antwoorden, maar in uitbundige regels die het verdragen keer op keer, als nieuw, tegen het licht te worden gehouden.

 Albert Hogeweij

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer