Lijstje …

Het is gelukkig nooit te laat om een lijstje Mooie Boeken 2012 te bekijken. Albert Hogeweij stuurde het volgende lijstje.

Wanneer voor een top 3 geldt dat een boek slechts éénmaal mag worden genoemd, zou ik met enige spijt De Drinker van Hans Fallada slechts op de eerste plaats willen noteren (eigenlijk zou die namelijk gewoon alle te vergeven plaatsen moeten kunnen bezetten). Ik weet nog steeds niet of dit boek nu tot drinken aanzet of dat het je er vanaf kan helpen, maar het is le ton qui faitla musique

Op 2 dan zou ik Logies in een Landhuis van W.G. Sebald zetten. In zes aangenaam weemoedig stemmende portretten eert Sebald verwant geachte geesten uit de vorige, eervorige eeuw en zelfs achttiende eeuw, want ware verwantschap is tijd- noch plaatsgebonden. Essays die via het verkennen van de ander ook een houvast willen zijn voor de melancholische binnengedachten van de schrijver zelf. Wie Sebald leest reist eerste klas mee op de meanderende stroom van zijn mijmeringen.

Op 3 de bundel Haar Nijlpaard optillen van Thomas Lieske: poëzie die de rijkdom van scherpe, onverwachte en ongelegen vragen niet teloor laat gaan in eenduidige antwoorden, maar in uitbundige regels die het verdragen keer op keer, als nieuw, tegen het licht te worden gehouden.

 Albert Hogeweij

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer