Lijstje …

Het is gelukkig nooit te laat om een lijstje Mooie Boeken 2012 te bekijken. Albert Hogeweij stuurde het volgende lijstje.

Wanneer voor een top 3 geldt dat een boek slechts éénmaal mag worden genoemd, zou ik met enige spijt De Drinker van Hans Fallada slechts op de eerste plaats willen noteren (eigenlijk zou die namelijk gewoon alle te vergeven plaatsen moeten kunnen bezetten). Ik weet nog steeds niet of dit boek nu tot drinken aanzet of dat het je er vanaf kan helpen, maar het is le ton qui faitla musique

Op 2 dan zou ik Logies in een Landhuis van W.G. Sebald zetten. In zes aangenaam weemoedig stemmende portretten eert Sebald verwant geachte geesten uit de vorige, eervorige eeuw en zelfs achttiende eeuw, want ware verwantschap is tijd- noch plaatsgebonden. Essays die via het verkennen van de ander ook een houvast willen zijn voor de melancholische binnengedachten van de schrijver zelf. Wie Sebald leest reist eerste klas mee op de meanderende stroom van zijn mijmeringen.

Op 3 de bundel Haar Nijlpaard optillen van Thomas Lieske: poëzie die de rijkdom van scherpe, onverwachte en ongelegen vragen niet teloor laat gaan in eenduidige antwoorden, maar in uitbundige regels die het verdragen keer op keer, als nieuw, tegen het licht te worden gehouden.

 Albert Hogeweij

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer