De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïnefabriek van Conny Braam. Opkomst en ondergang van de Nederlandsche Cocaïnefabriek. Levering van cocaïne aan soldaten van vriend en vijand heeft ervoor gezorgd dat soldaten zonder vrees, maar met een levensbedreigende verslaving de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog doorstonden. De handelsreiziger is een naïeve, flamboyante jongeman die van het goede leven houdt. Een goed gedocumenteerde historischeroman over een onbekende, maar fascinerende fabriek.
Horizon City van Jaap Scholten. Jaap Scholten heeft in Horizon City een portret willen schrijven van zijn eigen familie van ‘opgejaagde menisten, grootindustriëlen, kleinwildjagers, landhuizenbouwers, collectioneurs, polygame avonturiers, dromers en dappere vrouwen.’ Dit boek moet je alleen al lezen, omdat je zou willen dat jouw familie ook zo ondernemend en avontuurlijk was, vol doortastende pioniers en verhalenvertellers.
Winter in Gloster Huis van Vonne van der Meer. Een boek vol wonderen en toeval, over de zin van het leven en de vraag in hoeverre je als buitenstaander mag ingrijpen in de doodswens van een ander. In een tijd waarin de Klaar met leven-wet is aangenomen, mag je als mens beslissen over je eigen leven en dood. Dat kan in het Vaarwelhotel. Maar in het tegenoverliggende Gloster Huis is er plek voor de twijfelaars, alleen… zij wisten dit zelf nog niet. Een bijzonder thema, maar Vonne van der Meer brengt genoeg lucht en humor in het boek om je niet zelf naar de laatstewilpil te doen grijpen.
Mevrouw Hemingway van Naomi Wood. Vier mevrouwen Hemingway zijn er geweest. En iedere mevrouw dacht dat de liefde van één van de grootste schrijvers van zijn tijd voor haar voor eeuwig was. Maar alle vier hadden ze het mis. Ernest Hemingway, briljant schrijver, verslaafd aan vrouwen en drank, had een avontuurlijk maar tragisch liefdesleven. Naomi Wood sleept je mee naar Antibes, Parijs en Florida. Naar feestjes met kunstenaars en veel drank. En naar slaapkamers vol eenzaamheid. (Op Literair Nederland gerecenseerd door Mandy Kraakman.)
De gevleugelde van Arthur Japin. Wegdromend bij de boeken van Jules Verne besluit Alberto Santos-Dumont dat hij als eerste mens gaat vliegen. Japin heeft van de levensgeschiedenis van deze vergeten pionier een wervelende en spectaculaire historische roman gemaakt. Wat een hartstocht.
2 reacties
Zo heel goed gedocumenteerd is De Handelsreiziger niet, blijkt uit onderzoek van het NRC. Zie hier:
http://www.nrc.nl/handelsblad/2013/05/11/zo-groot-was-die-cocainefabriek-nou-ook-weer-niet-1240590
en hier:
http://www.nrc.nl/next/2015/11/27/nederland-was-in-wo-i-grootste-producent-van-coca-1559818
Geachte M. Jansen, graag reageer ik op uw opmerking. Allereerst dank ervoor. Dat eerste artikel had ik ook gelezen, al voordat ik het boek las. Ik heb de kritiek van Bosman echter niet genoemd, omdat hij het hoofd chemie van de Nederlandsche Cocaïnefabriek is geweest. Hij heeft er dus belang bij de naam van de fabriek in ere te houden. Conny Braam heeft aangegeven bij haar onderzoeksresultaten te blijven, ondanks de kritiek van Bosman. Wie er nu gelijk heeft, doet er voor het leesgenot wat mij betreft niet toe. Ik raad het boek dan ook niet voor niets aan als een historische ROMAN. Dat wil ik nog eens benadrukken.