Libris Geschiedenis Prijs 2021 voor Sandra Langereis

Door Ingrid van der Graaf

Vanmorgen werd tijdens een speciale uitzending van radioprogramma OVT door juryvoorzitter Khadija Arib  bekend gemaakt dat Sandra Langereis de Libris Geschiedenis Prijs 2021 wint voor haar boek Erasmus: dwarsdenker. Een biografie. De jury noemt het boek over Erasmus een ‘originele biografie’ dat, ‘stoelt op briljant wetenschappelijk onderzoek, dat ondanks zijn omvang tot aan het eind toe meeslepend is, een boek dat je omver blaast.’

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is en op gedegen historisch onderzoek stoelt.
De jury vindt Erasmus, ‘een fascinerende en leerzame biografie over een van de markantste denkers uit de geschiedenis. Sandra Langereis gaat in haar onderzoek als een detective te werk, en reconstrueert waarom het voor Erasmus van het grootste belang was om in verschillende levensverhalen zijn geboortejaar te verhullen. Dit boek maakt inzichtelijk wat het humanisme en de Renaissance écht hebben betekend en laat zien waarom Erasmus, gedreven door zijn zoektocht naar de oorsprong van taal en verhaal van de Bijbel, een van de grootste humanisten ooit is. In krachtige zinnen laat Langereis de lezer kennismaken met Erasmus als mens, met al zijn goede en slechte eigenschappen.’

Overige kanshebbers voor de prijs waren:
Philip Dröge met Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis
Jelle Gaemers met Willem Drees. Daadkracht en idealisme
Margriet van der Heijden met Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
David Van Reybrouck met Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld

Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. De niet-winnaars krijgen een bedrag van 1.500 euro als waardering voor hun prestatie.

Lees hier de recensie Erasmus: dwarsdenker. Een biografie die op onze site verscheen.

 

Fotograaf: Sander Heezen

 

Recent

2 december 2022

Verdomme...!

30 november 2022

Levensveranderende zomer

Literair Nederland - 10 jaar geleden

06 december 2012

Steeds bezig aan één groot werkstuk
Recensie door Adri Altink

In oktober 1954 vulde een Haarlemse ambtenaar een formulier in waarin Anton Heijboer (of Heyboer, zoals hijzelf schreef) zich liet registreren als kunstenaar. De etser en latere schilder wilde gebruik maken van de contraprestatieregeling. Die voorzag erin dat de gemeente werk aankocht in ruil voor een uitkering.

Dit delen: