Libris Geschiedenis Prijs 2021 voor Sandra Langereis

Door Ingrid van der Graaf

Vanmorgen werd tijdens een speciale uitzending van radioprogramma OVT door juryvoorzitter Khadija Arib  bekend gemaakt dat Sandra Langereis de Libris Geschiedenis Prijs 2021 wint voor haar boek Erasmus: dwarsdenker. Een biografie. De jury noemt het boek over Erasmus een ‘originele biografie’ dat, ‘stoelt op briljant wetenschappelijk onderzoek, dat ondanks zijn omvang tot aan het eind toe meeslepend is, een boek dat je omver blaast.’

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is en op gedegen historisch onderzoek stoelt.
De jury vindt Erasmus, ‘een fascinerende en leerzame biografie over een van de markantste denkers uit de geschiedenis. Sandra Langereis gaat in haar onderzoek als een detective te werk, en reconstrueert waarom het voor Erasmus van het grootste belang was om in verschillende levensverhalen zijn geboortejaar te verhullen. Dit boek maakt inzichtelijk wat het humanisme en de Renaissance écht hebben betekend en laat zien waarom Erasmus, gedreven door zijn zoektocht naar de oorsprong van taal en verhaal van de Bijbel, een van de grootste humanisten ooit is. In krachtige zinnen laat Langereis de lezer kennismaken met Erasmus als mens, met al zijn goede en slechte eigenschappen.’

Overige kanshebbers voor de prijs waren:
Philip Dröge met Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis
Jelle Gaemers met Willem Drees. Daadkracht en idealisme
Margriet van der Heijden met Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
David Van Reybrouck met Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld

Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. De niet-winnaars krijgen een bedrag van 1.500 euro als waardering voor hun prestatie.

Lees hier de recensie Erasmus: dwarsdenker. Een biografie die op onze site verscheen.

 

Fotograaf: Sander Heezen

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

22 september 2023

Onderkomen

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 september 2013

De basso continuo van de storm
Recensie door Adri Altink

Vijfenveertig jaar na een dramatische gebeurtenis treffen drie Nederlanders elkaar aan de Nederlandse kust. Het is hun laatste reünie, zo zal blijken. In het hotel Hoogduin zijn de Nederlandse ambassadeur in Angola, Ferdy Aronius, zijn moeder Alice en haar ex-minnaar Mees Stork samen.

Dit delen: