Agenda

Lezingen Daniel Kehlmann

Donderdag 26 maart 2009 – 20.00 uur, Stichting Borderkitchen, Den Haag. Toegang: € 5 / 4. Reserveren via info@borderkitchen.nl

Daniel Kehlmann leest voor uit zijn nieuwe roman Roem

Een man wordt op zijn nieuwe mobiele telefoon voortdurend gebeld voor iemand die hij niet kent en hij besluit diens identiteit aan te nemen. Een beroemde acteur wordt van de ene dag op de andere door niemand meer herkend. Een getrouwde man is afhankelijk van zijn mobiel om het dubbelleven dat hij leidt met zijn vrouw en zijn mâitresse, in goede banen te blijven leiden. Een schrijver met angst voor het echte leven is op reis met zijn vrouw, die doodsbang is om in een van zijn verhalen voor te komen, terwijl een oude, stervende vrouw met de schrijver onderhandelt over een mogelijk uitstel of een vrolijke wending aan het verhaal.
Daniel Kehlmann vertelt over zijn nieuwe roman Roem en wordt geïnterviewd door Joachim Umlauf, directeur van het Goethe- Institut.

Vrijdag 27 maart 2009 – 20.00 uur, Felix Meritis in Amsterdam. Toegang € 6/5. Reserveren via 020-623 13 11

Duitse en Nederlandse auteurs in gesprek. Daniel Kehlmann & Arnon Grunberg

Daniel Kehlmann (1975) studeerde filosofie en germanistiek en woont in Wenen en Berlijn. Hij debuteerde in 1997 met de roman Beerholms Vorstellung. Grote, ook internationale faam verwierf hij met Die Vermessung der Welt (2005), een fictieve dubbelbiografie van de 18e/19e-eeuwse wetenschappers Alexander von Humboldt en Carl Friedrich Gauß. Deze roman is in 40 talen vertaald. Kehlmann is voor zijn werk diverse malen bekroond, o.m. met de Kleist-Preis (2006) en de Thomas-Mann-Preis (2008). Begin dit jaar verscheen zijn nieuwe boek Ruhm, een roman-in-verhalen die inmiddels ook in het Nederlands vertaald is en is uitgebracht door uitgeverij Querido.

Arnon Grunberg (1971) debuteerde op 23-jarige leeftijd met de roman Blauwe maandagen, waarmee hij meteen zijn naam vestigde. Sindsdien verschenen van hem onder meer de romans Figuranten (1997), Fantoompijn (2000), De asielzoeker (2003) en De joodse messias (2004). Voor zowel Fantoompijn als De asielzoeker ontving hij de AKO Literatuurprijs, voor zijn roman Tirza (2006) werden hem de Libris Literatuurprijs en de Vlaamse Gouden Uil toegekend. Naast romans schrijft Grunberg ook toneel, essays en columns. Bij uitgeverij Lebowski verscheen in september 2008 de roman Onze oom. Grunbergs werk is in vele talen vertaald.
(Goethe-Institut)