Agenda

Lezing Arita Baaijens

24 maart, 20 uur in Bibliotheek Kinkerbuurt, Nic. Beetsstraat 86, tel: 020-6163275. Toegang € 5,00 / met OBA- pas of Stadspas € 3,75

Lezing door Arita Baaijens

Na een studie biologie en werk op het gebied van milieueducatie gaf Arita Baaijens in 1990 haar baan op om voortaan te gaan rondreizen met kamelen. ’s Winters trekt zij met haar kamelen door de uitgestrekte woestijn van Egypte op zoek naar sporen van oude beschavingen. Ook is Arita Baaijens gaan fotograferen en schrijven. Haar debuut Een regen van eeuwig vuur gaat over de kamelentochten die zij gedurende de eerste drie jaren in de woestijn ondernam. Twee verhalen over latere woestijnavonturen werden opgenomen. Over haar liefde voor de woestijn zegt ze: “Daar ontkom je niet aan jezelf. Je leeft met extremen. Leven en dood, haat en liefde. Je hebt daar geen grijstinten. Ik voel dat alles in me tot leven komt, dat ik er alles uit moet halen wat erin zit. (…) In de woestijn moet je al je krachten aanspreken.”

In Woestijnnomaden (2003) bereist Baaijens een duizenden jaren oude karavaanweg tussen Egypte en Sudan in de deelstaat Darfur.

In haar nieuwste boek Desert Songs beschrijft Baaijens haar passie voor de woestijn. Het boek is een ode aan kamelen, horizonten, nomaden en ontdekkingsreizigers. Tegelijkertijd is het een verhaal over een innerlijke reis. Hoe sterk ben je als je nergens op kunt terug vallen? Waar liggen je grenzen? Baaijens trekt in haar eentje door de woestijn om antwoorden te vinden. De ervaringen veranderen haar voorgoed. (OBA)