Agenda

Lezing: Aaf Brandt Corstius en Frits Abrahams

Vrijdag 20 maart (tijdens Boekennacht Amsterdam), 19 uur, in Selexyz Scheltema, Koningsplein. Toegang: gratis

Aaf Brandt Corstius en Frits Abrahams lezen voor uit hun respectievelijke bundels: Dan ook maar meteen een jurk aan en Katten & ander gespuis .

Dan ook maar meteen een jurk aan
‘Overal heengaan en dan rondkijken’, zo omschrijft Aaf Brandt Corstius haar werk als columniste. Ze observeert te hippe vaders met jonge zoontjes in een restaurant, is gefascineerd door de Supersmoker en vraagt zich af waarom vrouwen Sarah Jessica Parker mooier vinden dan mannen.
Deze Amsterdamse dertiger heeft overal een mening over. Zo maakt ze genadeloos korte metten met ordinaire Uri Geller-navolgers, conservatief Nederland en de Stout-beweging van Heleen van Royen.
Als Aaf niet toegeeft aan bankhangen in haar grote-mensenhuis of haar CoffeeCompany-verslaving, bezoekt ze voor haar columns openingen, evenementen, herdenkingen en lanceringen in het hele land, waarbij vaak Bekende Nederlanders aanwezig zijn (‘als je de B-categorie gaat herkennen, moet je op vakantie’).
Met een fijne dosis zelfspot fileert Aaf Brandt Corstius in Dan ook maar meteen een jurk aan de Nederlandse samenleving en haar eigen leven. Een bundel voor de duizenden nrc.next-lezers die dagelijks pagina 2 van hun krant openslaan om als eerste haar column te lezen. Voor degenen die deze eigentijdse, frivole columniste nog niet kennen, is dit boek een vermakelijke eerste kennismaking.

Katten & ander gespuis
‘“Het lijkt me qua karakter een moordkat,” zei Ronald. “Je hebt slimme en domme katten, maar zij moet heel slim zijn, anders handhaaf je je niet vier jaar op straat.” Ik keek nog eens goed naar de kat, en ik zag haar opeens als een vrouw die ik heel graag wilde hebben. En het mocht ook nog. We gaan haar Neeltje noemen.’
Aldus Frits Abrahams over zijn stormachtige relatie met een nieuwe kat. Het leven van een kat kan hard zijn, maar ook het baasje moest soms lijden: rouwend bij de dierenarts, wanhopig zoekend naar een verdwaalde kat of ’s morgens om vijf uur klaarwakker in bed als de kat honger krijgt. Abrahams schrijft over Neeltje, haar voorgangers, haar opvolgers en vele andere dieren op de manier die zijn lezers zo goed van hem kennen: bondig, laconiek en humoristisch.

Aaf Brandt Corstius (1975) heeft sinds 2006 een dagelijkse column in nrc.next en maandelijkse columns in VT Wonen en Glamour. Ze werkt daarnaast als freelance journalist voor verschillende tijdschriften, en heeft een eigen rubriek in het radioprogramma Desmet Live. Regelmatig is ze tafeldame bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Eerder schreef ze Goedkoop+lekker ? uit eten in Amsterdam, Als je je ogen dicht hield, had het iets van glamour en de roman Het jaar dat ik 30 werd.

Frits Abrahams is redacteur van nrc Handelsblad. Zijn columns werden eerder gebundeld in Barre dagen, Liefde en ander leed en Mijn vader vond het mooi geweest.