Leven en opvattingen van Kater Murr – E.T.A. Hoffmann

In Leven en opvattingen van Kater Murr maakt E.T.A. Hoffmann de balans van zijn leven en literaire werk op. Deze dubbelroman ? de autobiografie van een snoeverige kater, een nazaat van de Gelaarsde Kat van Ludwig Tieck, en de biografie van een romantische componist, die de inspiratiebron vormde voor de pianocyclus Kreisleriana van Robert Schumann ? combineert een gewaagde, modern aandoende vertelstructuur met een amusante, gevarieerde handeling. Het boek vormt een hoogtepunt in de geschiedenis van de Duitse romantische literatuur en de Europese humoristische roman.

Ernst Theodoor Wilhelm Hoffmann (1776-1822) studeert na een sombere jeugd rechten in Koningsbergen. Hij is bekend om zijn recensies over muziek, een bezigheid die hij vanaf 1810 combineert met het schrijven van verhalen en romans. Uit geldgebrek schreef hij veel. Bekende werken van hem zijn: Fantasiestücke in Callot’s Manier, Nachtstücke, Die Elixiere des Teufels en Die Serapions-Brüder.

Leven en opvattingen van Kater Murr

Auteur: E.T.A. Hoffmann
Vertaald door: Wilfred Oranje
Verschijnt bij: Uitgeverij Atlas (zomer 2010) (Duitse Bibliotheek)
Prijs: € 39,90

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer