17 augustus 2010

Leven en opvattingen van Kater Murr – E.T.A. Hoffmann

In Leven en opvattingen van Kater Murr maakt E.T.A. Hoffmann de balans van zijn leven en literaire werk op. Deze dubbelroman ? de autobiografie van een snoeverige kater, een nazaat van de Gelaarsde Kat van Ludwig Tieck, en de biografie van een romantische componist, die de inspiratiebron vormde voor de pianocyclus Kreisleriana van Robert Schumann ? combineert een gewaagde, modern aandoende vertelstructuur met een amusante, gevarieerde handeling. Het boek vormt een hoogtepunt in de geschiedenis van de Duitse romantische literatuur en de Europese humoristische roman.

Ernst Theodoor Wilhelm Hoffmann (1776-1822) studeert na een sombere jeugd rechten in Koningsbergen. Hij is bekend om zijn recensies over muziek, een bezigheid die hij vanaf 1810 combineert met het schrijven van verhalen en romans. Uit geldgebrek schreef hij veel. Bekende werken van hem zijn: Fantasiestücke in Callot’s Manier, Nachtstücke, Die Elixiere des Teufels en Die Serapions-Brüder.

Leven en opvattingen van Kater Murr

Auteur: E.T.A. Hoffmann
Vertaald door: Wilfred Oranje
Verschijnt bij: Uitgeverij Atlas (zomer 2010) (Duitse Bibliotheek)
Prijs: € 39,90

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer