Letterkundig Museum prijs 'Hollandse Nieuwe' 2011

Het Letterkundig Museum heeft met de online expositie Ik Jan Cremer de hoofdprijs te pakken uitgeloofd door het televisieprogramma Hollandse Nieuwe. Bij de eerste ronde verkozen kunstliefhebbers het manuscript van Ik Jan Cremer al als één van de vijf beste aankopen van Nederlandse musea. Nu bestempelde het publiek met bijna 20.000 punten de presentatie rondom de aanwist tot dé beste.

In Hollandse Nieuwe van het AVRO-programma Kunstuur werd beoordeeld hoe musea een nieuwe aanwinst aan het publiek presenteren. Is die presentatie een prettige kijkdoos of een onneembare vesting voor de nieuwe kunstschat? Het Letterkundig Museum dong mee met de aankoop van het iconografische manuscript Ik Jan Cremer. Met dit boek knetterde Jan Cremer in 1964 de literatuur binnen. Nu, een kleine vijftig jaar later, brengt het Letterkundig Museum de schrijver, het boek en de hype van toen naar een heel nieuw niveau met een online expositie. Deze eerste social media-expositie van Nederland is brutaal, rebels en onconventioneel als Cremer zelf.  Maar net als bij de verschijning van Ik Jan Cremer zorgt de schrijver opnieuw voor controverse. Zo heeft Facebook Cremers persoonlijke profiel wegens ‘aanstootgevend gedrag’ tot tweemaal toe geblokkeerd. Gedrag dat in de jaren zestig al de conservatieven tegen de haren instreek zorgt blijkbaar nog steeds voor reuring.
Stap in de jaren zestig van Cremer en blader door de mooiste pagina’s van zijn manuscript. Lees Cremers opzienbarende ideeën voor een reclamecampagne en ervaar de opwinding die het boek teweegbracht.

 

De online expositie is t/m 31 december 2011 hier te bewonderen:
www.letterkundigmuseum.nl
http://jan-cremer.hyves.nl

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer