13 oktober 2011

Letterkundig Museum brengt social media-expo – Ik Jan Cremer

In 1964 knetterde Jan Cremer met Ik Jan Cremer de literatuur binnen. Zijn roman markeert de overgang van de brave jaren vijftig naar de rebelse jaren zestig. Nu, een kleine vijftig jaar later, brengt hetLetterkundig Museum de schrijver, het boek en de hype naar een heel nieuw niveau met een online expositie. Ik Jan Cremer 2.0. Brutaal, rebels enonconventioneel als Cremer zelf.

Jan Cremer is het Volk, het Volk is Jan Cremer. Vandaar niet alleen een online expositieop de site van het Letterkundig Museum, maar ook op Hyves en Facebook. Ik Jan Cremer, de eerste social mediatentoonstelling van Nederland.
Stap in de jaren zestig van Cremer en blader door de mooiste pagina’s van zijn manuscript. Lees Cremers opzienbarende ideeën voor een reclamecampagne en ervaar de opwinding die het boek teweegbracht: ‘het druipt van bloed en sperma!’,‘zijn vuistslag is raak!’ En wat vinden bijvoorbeeld Jules Deelder, Maarten vanRossem en Halbe Zijlstra van Ik Jan Cremer?
Maak mee hoeveel bloed, zweet, tranen (en sperma?) het Cremer heeft gekost zijn roman te schrijven en ga naar de appstore. Voor slechts € 0,79 is een app met het originele manuscript te downloaden op een iPad. Het is eveneens te zien in een fysieke tentoonstelling in het Letterkundig Museum. Ook worden hier de Jij Jan Cremer-posters geëxposeerd die op Letterkundigmuseum.hyves.nl gemaakt kunnen worden.

De online expositie Ik Jan Cremer is een van de vijf tentoonstellingen die vanaf 8 oktoberworden uitgelicht in Hollandse Nieuwevan het AVRO-programma Kunstuur. Hoe presenteren musea een nieuwe aanwinst aanhet publiek? Is die presentatie een prettige kijkdoos of een onneembare vestingvoor de nieuwe kunstschat? Het Letterkundig Museum gaat een stap verder en zetniet alleen een mooie en goed opgebouwde presentatie rondom een aanwinst neer,het brengt op vernieuwende wijze en geheel in stijl met de schrijver een vanNederlands belangrijkste literaire werken naar het Volk. Stem daarom voor het Letterkundig Museum als de Hollandse Nieuwe van 2011!

 

De Ik Jan Cremer expositie is te zien op www.Letterkundigmuseum.nl , www.Letterkundigmuseum.hyves.nl en www.Facebook.com/ikjancremer

 

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer