Agenda

Letteren &cetera vrijdag 28 september

De dichters Ellen Deckwitz, Jean Pierre Rawie en de Spaanse auteur Antonio Muñoz Molina zijn op vrijdag 28 september te gast in Letteren &cetera. In deze anderhalf uur durende talkshow spreekt de directeur van het Nederlands Letterenfonds Pieter Steinz met drie schrijvers en/of vertalers die op verschillende manieren door het fonds zijn gesteund.

Antonio Muñoz Molina is een van de meest toonaangevende hedendaagse Spaanse auteurs; vrijwel al zijn romans, waaronder De nacht der tijden en Sefarad werden in het Nederlands vertaald. Muñoz Molina verblijft de maand september als writer in residence in Amsterdam. Tegelijkertijd verschijnt Maanstorm, vertaald door Adri Boon bij De Geus: een klassieke bildungsroman over een 13-jarige jongen die zich verloren voelt in een Spaans dorp in het jaar 1969, het jaar waarin Neil Armstrong als eerste mens de maan betreedt. Een gesprek over de Spaanse geschiedenis en de blik van een buitenstaander op Amsterdam.

De tweede gast is de jonge dichter en performancekunstenaar Ellen Deckwitz – die nu al wordt getipt als de volgende Dichter des Vaderlands. Zo gemakkelijk als ze op het podium het publiek verovert, zo dreigend is de toon van haar gedichten op papier. Het veelgeprezen debuut van Deckwitz De steen vreest mij werd dit jaar bekroond met de C. Buddingh’- prijs. Onlangs verscheen haar tweede bundel Hoi feest  bij Nijgh & van Ditmar.

‘Niet langer / is wat je schrijft gericht op een ontvanger. / Je bent je eigen einde en begin,’ Opmerkelijke regels van de hedendaagse Nederlandse dichter Jean Pierre Rawie. Na dertien jaar verscheen deze week zijn nieuwe dichtbundel De tijd vliegt, maar de dagen gaan traag bij Bert Bakker. Dertig nieuwe gedichten en tien vertalingen. Pieter Steinz praat met hem over ironie, ernst en het kantelen van de tijd.


Letteren &cetera

vrijdag 28 september: 17.00 tot 18.30
Academisch-cultureel centrum SPUI25,
Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam.
Voertaal: Nederlands en Engels (Muñoz Molina).
Toegang is gratis.
Wel van tevoren graag inschrijven via SPUI25.

Zie ook: www.letterenfonds.nl