Les Murray (1938-2019) de grote dichter over zijn jeugd en afzondering

Les Murray was de bekendste dichter van Australië en reisde de wereld over om over poëzie te praten. Hij was meerdere malen te gast bij Poetry International. Hij publiceerde meer dan dertig bundels. In Nederland is het omvangrijkste werk De planken kathedraal (525 p.) bij De Harmonie verschenen, in vertaling van Maarten Elzinga.

Lees ook de column Andere wereld, over Les Murray.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Een wasmachine

Niets zo kneedbaar als de werkelijkheid. Op de eerste zondag van november pakte ik mijn fiets en ging naar Zutphen. Om elf uur 's ochtends kwam filmmaakster Saskia van Schaik in het Luxor Theater vertellen hoe de filmportretten die ze van Judith Herzberg en Ingrid Jonker maakte, tot stand zijn gekomen. Over Herzberg vertelt Van Schaik dat hun beider families met elkaar bevriend waren, dat Judith als jonge vrouw op haar paste. Later paste Van Schaik op de kinderen van Herzberg. Ze verwachtte dat het bij het maken van het filmportret zou helpen, dat ze elkaar kenden.

Ze had geen rekening gehouden met Herzbergs angst voor clichés en haar sterke gevoel voor waarheidsvinding. Sfeerbeelden, als van een bos bloemen op tafel, mochten niet. Ze wilde niet dat de kijker dacht: ‘Oja, bloemen, typisch iets voor een dichter’.

Lees meer