Les Murray (1938-2019) de grote dichter over zijn jeugd en afzondering

Les Murray was de bekendste dichter van Australië en reisde de wereld over om over poëzie te praten. Hij was meerdere malen te gast bij Poetry International. Hij publiceerde meer dan dertig bundels. In Nederland is het omvangrijkste werk De planken kathedraal (525 p.) bij De Harmonie verschenen, in vertaling van Maarten Elzinga.

Lees ook de column Andere wereld, over Les Murray.

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Verdwijnend landschap

Verdwijnend landschap

Hoe wereldproblemen zich vernauwen kunnen tot ‘welk boek neem ik mee?’ Ik verbaas mezelf. Morgenmiddag drie uur vertrekt de boot naar Terschelling. Er gaat van alles door mijn hoofd. Denk aan lijstjes opstellen, kleding uitzoeken (waar is mijn badpak, die handige zaklamp!). Ondertussen ruim ik een keukenla uit. Er blijken regels te zijn waar ik aan te houden heb voor de vakantie kan beginnen. Er dringen zich dingen aan me op, ‘kijk mij, maak schoon, ruim op, dweil die keuken eens’. Alsof het de laatste dag van alles is, ruim ik een lade leeg, maak kleverige kruidenpotjes schoon. Poets het bestek blinkend op. Als de man de keuken in loopt, zeg ik, ‘ Vraag me niet!’ En leg keukengerei naast de bak met kruiden in een schone la. Ik denk aan Erwin Mortier. In zijn boek Gestameld Liedboek schrijft hij over zijn dementerende moeder, ‘Laden die ze al maanden, jaren onaangeroerd liet, trekt ze weer open, en ze zoekt en zoekt.

Lees meer