Les Murray (1938-2019) de grote dichter over zijn jeugd en afzondering

Les Murray was de bekendste dichter van Australië en reisde de wereld over om over poëzie te praten. Hij was meerdere malen te gast bij Poetry International. Hij publiceerde meer dan dertig bundels. In Nederland is het omvangrijkste werk De planken kathedraal (525 p.) bij De Harmonie verschenen, in vertaling van Maarten Elzinga.

Lees ook de column Andere wereld, over Les Murray.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Derde Man Syndroom

De eerste keer dat ik de stemmen hoorde, was toen ik ’s morgens mijn tanden poetste. Ik stond nergens speciaal aan te denken, toen ik me er ineens van bewust werd dat er mensen aan het praten waren. Luid maar niet duidelijk, zodat ik niet kon verstaan waar ze het over hadden. Het klonk alsof er verschillende mensen in een drukke conversatie gemengd waren en ze spraken allemaal tegelijk. Toen in de dagen daarna de stemmen bleven spreken elke keer als ik mijn tanden poetste, ging ik naar de dokter. Hij vertelde me dat ik misschien leed aan tinnitus, waarbij je een geluid hoort zonder dat er een geluidsbron aanwezig is. Later las ik over de ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton: toen hij op zijn Antarctische expeditie was, dacht hij dat er nog iemand aanwezig was naast hemzelf en twee groepsleden: 'Gedurende die lange en uitputtende mars van 36 uur over naamloze bergen en gletsjers van Zuid-Georgia leek het vaak alsof we met zijn vieren waren en niet met drie.'

Lees meer