Agenda

Le Clézio te gast bij SLAU

Op woensdagavond 30 juni is de Frans-Mauritiaanse Nobelprijswinnaar Jean-Marie Gustave le Clézio te gast bij SLAU in het Utrechtse theater RASA. Schrijver Abdelkader Benali zal zijn gesprekspartner zijn.

Deze avond is zeer bijzonder want Le Clézio geeft zelden interviews of lezingen. De auteur bezoekt Nederland naar aanleiding van de verschijning van zijn nieuwe roman Refrein van de honger.

J.M.G. Le Clézio (Nice, 1940) schreef meer dan vijftig romans, korte verhalen, kinderboeken, portretten en essays. In Frankrijk ontving hij in 1963 als 23-jarige de belangrijke Prix Renaudot voor zijn debuut Proces-verbaal en in 2008 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur. Sindsdien kent iedereen zijn naam, maar toch blijft Le Clézio een raadselachtige schrijver. Hij leidt een enigszins teruggetrokken bestaan en verschijnt sporadisch op festivals en literaire feestjes. Daarnaast is Le Clézio bijna altijd op reis: als een nomade trekt hij langs oude beschavingen, mythen en vergeten sagen. Schrijvend neemt hij zijn lezers mee op sleeptouw. Zijn oeuvre is grensoverschrijdend; de veelal filosofische, poëtische en essayistische avonturen blijken niet te vangen in een afgebakende literaire traditie.

Van Le Clézio verschenen eerder onder meer In volle zee, De Afrikaan, Diego en Frida, Omwentelingen, Gouden vis en Angoli Mala. Zijn nieuwste boek, Refrein van de honger, is een vrouwenportret van alle tijden, deels geschreven als een eerbetoon aan zijn moeder, een meisje van twintig dat ondanks zichzelf een held werd. Le Clézio schetst in deze roman het Parijs van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Hij reconstrueert niet alleen zijn familiegeschiedenis met beelden waaruit blijkt dat de gegoede burgers vaak antisemitisch en pro-Hitler waren, maar hij lardeert zijn verhaal eveneens met fraaie details over de financiële malaise, de politieke situatie en de technische vooruitgang.

Na zijn eerste romans kreeg Le Clézio de naam ontoegankelijk en complex te schrijven; veel typografische experimenten en ander postmodernistisch gegoochel. Vanaf de jaren zeventig veranderde zijn schrijfstijl; zijn romans werden ingetogener, realistischer. Hij begon zich nu minder op de taal zelf te richten. Zijn eigen leven, de landen en volkeren die hij tijdens zijn reizen ontmoette, vormen inmiddels de kern van zijn werk. ‘Before there was multiculturalism, there was the work of Jean-Marie le Clézio’, schreef The Washington Post. Het Nobelprijscomité roemde hem als de auteur van nieuwe vertrekpunten, poëtisch avontuur, sensuele extase en ontdekkingsreizen naar een mensheid achter en onder de heersende beschaving. Het Franse tijdschrift Lire riep hem in 1994 uit tot ‘de grootste nog levende Franse auteur’.

Abdelkader Benali ontmoet J.M.G. Le Clézio

30 juni 2010 | 20:00 uur | RASA | Pauwstraat 13a 
€9 / €7,50 / €5 | kaarten via RASA: www.rasa.nl   
www.slau.nl i.s.m. uitgeverij De Geus
voertaal: Engels

Refrein van de honger

Auteur: Jean-Marie Gustave Le Clézio
Vertaald door: Maria Noordman
Verschijnt bij: Uitgeverij De Geus ( 2010)
Prijs: € 18.90