Agenda

'Woord.nl' wordt maandag 3 maart feestelijk gelanceerd en meer activiteiten deze week

Literair nieuws

Een nieuwe radio initiatief, dat zeker aan de behoefte zal voldoen van degenen die aan de radio gekluisterd zitten tijdens het in de ether zijn van Nooit meer slapen (voorheen De Avonden) van de VPRO, wordt deze week gelanceerd. Woord.nl gaat vanaf morgen online. Met verschillende feestelijke presentaties op 3, 4 en 9 maart zal Woord.nl van zich laten horen.

Woord.nl is het nieuwe online platform van de publieke omroep voor verhalende radio dat toegang biedt tot radiohistorie maar ook gloednieuwe experimentele verhalende radio, geluidskunst en poëzie brengt. Een platform van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), ontwikkeld door de VPRO in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en mogelijk gemaakt met steun van het Mediafonds.

De feestelijke aftrap voor dit nieuwe radio initiatief wordt op maandagmiddag 3 maart gegeven in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Met bijdragen van Hermineke van Bockxmeer, directeur Media en Creatieve Industrie van het ministerie van OCW, Paulien Cornelisse & Chris Bajema, Bert Kommerij en Maartje Smits. De presentatie van deze middag wordt verzorgd door Vincent Bijlo. Woord.nl  wordt wekelijks uitgezonden op vrijdagnacht van 2.00-7.00 op Radio1 en is tevens on-demand te beluisteren op Woord.nl.

Voor literatuurliefhebbers is er dinsdagmiddag 4 maart in het Vondelpark een presentatie door het Letterenfonds. De omroep AVROTROS zal optreden als gastheer in het nieuwe VondelCS (voormalige Filmmuseum). Tijdens deze feestelijke presentatie ter gelegenheid van de lancering van Woord.nl, kondigt deze omroep het begin aan van een ambitieuze serie: in samenwerking met het Nationale Toneel en NT-Gent bewerkt regisseur Peter te Nuyl (o.m. van Het Bureau en Bommel) het complete toneelwerk van Hugo Claus voor radio. Acteurs Mark Rietman en Bert Luppes geven alvast een verrassende dialoog ten beste uit het oeuvre van Claus.
Daarnaast worden de zes auteurs bekend gemaakt die de opdracht hebben gekregen een hoorspel van 30 minuten te schrijven. Het Mediafonds en het Nederlands Letterenfonds willen hiermee een kwaliteitsimpuls geven aan het Nederlandstalige audiodrama. De hoorspelen worden door radiomakers geproduceerd voor Radio 1 en Woord.nl.

Dinsdagavond verzorgd Poetry International Rotterdam, in het kader van de samenwerking met Woord.nl, een feestelijke avond met Dichter bij Gorter. Poetry International ontsluit daarvoor haar omvangrijke festivalarchief met voordrachten van Nederlandstalige dichters via Woord.nl. De avond Dichter bij Gorter fungeert als feestelijke start van deze samenwerking met bijdragen van dichters voor wie Gorter van grote betekenis was.
Herman Gorter is een van Nederlands bekendste dichters. Zijn Mei (1889) was meteen een succes, Verzen (1890) is de enige gedichtenbundel van die tijd die nog regelmatig wordt herdrukt. In een jaar vestigde Gorter zijn naam als lyrisch lentedichter. Daarna beoefende hij met name politieke propaganda in proza en poëzie die steeds epischer werd.

Naast voordrachten van dichters in levende lijve als Pieter Boskma, Kees ’t Hart en Martin Reints, zijn er unieke beeld- en geluidsfragmenten te zien/horen van belangrijke dichters als Lucebert. Peter Goedhart zingt liederen met teksten van Gorter. De korte film Aan het helder strand der zee van Rein Bloem, geïnspireerd op het gedicht Gorter aan zee van Hans Faverey, sluit het programma af.

Op zondagmiddag 9 maart is er een speciale aflevering van Echt Gebeurd in Toomler. Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. Op de site van echtgebeurd.net en binnenkort op die van woord.nl kan er via de podcast ruim 60 verhalen teruggeluisterd worden. De redactie is in handen van Eva Maria Staal, Micha Wertheim, Paulien Cornelisse en Rosa van Toledo.

Officiële lancering Woord.nl
Maandag 3 maart, 15u
Waar: Beeld en Geluid, Hilversum
Toegang: vrij, aanmelden via woord.nl/lancering

Radiodrama in VondelCS
Wanneer: dinsdag 4 maart 2014, 16.00u
Waar: VondelCS, Vondelpark 3, Amsterdam
Toegang: vrij; aanmelden via radiodrama@mediafonds.nl

Dichter bij Gorter
Wanneer: dinsdag 4 maart, 20.30u
Waar: Rotterdamse Schouwburg
Toegang: €7,50; kaartverkoop via rotterdamseschouwburg.nl

Echt Gebeurd
Toomler, Breitnerstraat 2, Amsterdam (naast het Hilton Hotel)
Zondag 9 maart om 16.00, zaal open vanaf 15.00.
Toegang: kaarten à € 12,50 zijn verkrijgbaar via toomler.nl.