Agenda

Lancering literatuurfestival Utrecht

 

Nieuw literatuurfestival in Utrecht  

Aanstaande zondag 9 januari lanceren Anna Enquist, Rudi Wester en Ingmar Heytze op feestelijke wijze het nieuwe literatuurfestival ‘City2Cities’. In dit jaarlijks terugkerende literaire evenement zullen steeds twee Europese  steden centraal staan. Dit jaar zijn dat Edinburgh en Stockholm. Voor volgend jaar zullen dat zijn Barcelona en Praag. Tijdens dit bijna twee weken durende festival worden de steden op literaire wijze samengebracht. Edinburgh en Stockholm hebben volgens de organisatoren als literatuursteden veel overeenkomsten. Beide landen brachten in ieder geval een icoon in de jeugdliteratuur voort. Voor Zweden is dat Astrid Lindgren – Pippi Langkous en voor Engeland J.K. Rowling  – Harry Potter. Het festival vindt plaats van 9 t/m 21 april 2011 in de gehele Utrechtse binnenstad. Het volledige programma van de Internationale Literatuurdagen is medio februari bekend.

‘Het is het eerste breed georiënteerde internationale literatuurfestival in Nederland’ – zegt Rudi Wester – voorzitter van City2Cities en voormalig directeur van het Institution Néerlandais te Parijs. ‘We richten ons niet uitsluitend op poëzie of op een combinatie van literatuur en popmuziek, maar bestrijken alle verschijningsvormen van de letteren.’ Rode draad in het festival is het thema van ‘de stad’. De eenentwintigste eeuw wordt door de organisatoren gezien als de eeuw van de stad. Wat betekent het om een stadsbewoner te zijn? En hoe komt de stad terecht in romans en gedichten? City2Cities zal deze vragen beantwoorden door twee steden op literaire wijze samen te brengen.

City2Cities wordt ondersteund door Gemeente en Provincie Utrecht, Stichting De Vrede van Utrecht en het Nederlands Letterenfonds. Het festival wordt georganiseerd door de drie literaire organisaties SLAU, Poëziecircus & Salon Saffier en de Universiteit Utrecht.

9 januari – 17:00 uur

 Winkel van Sinkel  Oudegracht 158 |

 toegang gratis

 www.city2cities.nl