Poëzielezing Audre Lorde in Berlijn, luister, luister, luister…

De Caribisch-Amerikaanse schrijver Audre Lorde (1934- 1992) was dichter, feminist, activist. Vanaf 1984 gaf ze jaarlijks een lezing aan de Vrije Universiteit in Berlijn. Haar laatste lezing vond plaats in september 1992 – twee maanden voor haar dood – voor een kleine groep vrienden en collega’s van haar Duitse uitgever Orlanda.

Het nieuwe festival Zus en zo is geïnspireerd op een citaat van Audre Lorde: ‘I am not free while any woman is unfree, even when her shackles are very different from my own’.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Oefening

Zaterdagnacht daalde de buitentemperatuur tot 6 graden. Waar de warmte van de zomerdagen (bij een afwezigheid van 16 dagen) nog steeds in huis te voelen was, drong nu de kou naar binnen. Het was drie uur in de nacht toen ik wakker werd van een razend hart. Ik bleef stil liggen, heel stil, alsof er een muis in de kamer was, die als ik maar stil bleef, vanzelf zou verdwijnen. Ondertussen overwoog ik mijn mogelijkheden, ik koos niet voor paniek. Verbazing mocht, lang was er geen sprake geweest van onrust, hield het hart zich aan de regels. Ik bewoog bedachtzaam naar de rand van het bed, ging zitten. Bedacht hoe verstandig het van me was geweest als het voorgeschreven medicijn binnen handbereik zou zijn. Ik nam een boek van het tafeltje naast me, ging op blote voeten de trap af. In de gangkast zocht ik het doosje tabletten. Herinnerde me niet meer hoe ze eruit zien. Dan vind ik een doosje met vier tabletten, ik denk dat het de goede zijn.

 

Lees meer