Poëzielezing Audre Lorde in Berlijn, luister, luister, luister…

De Caribisch-Amerikaanse schrijver Audre Lorde (1934- 1992) was dichter, feminist, activist. Vanaf 1984 gaf ze jaarlijks een lezing aan de Vrije Universiteit in Berlijn. Haar laatste lezing vond plaats in september 1992 – twee maanden voor haar dood – voor een kleine groep vrienden en collega’s van haar Duitse uitgever Orlanda.

Het nieuwe festival Zus en zo is geïnspireerd op een citaat van Audre Lorde: ‘I am not free while any woman is unfree, even when her shackles are very different from my own’.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Plattegrond

‘Wie weggaat van de wereld laat voor wie blijft een
spoor van vragen achter.’ 

In Amsterdam was het stil op straat. Anderhalvemeter afstand leek een overbodige regel. Ik liep over de Nieuwmarkt naar de Nieuwezijds Voorburgwal, naar de Sint Olofspoort, het Waterlooplein, ging onder het IJ door. Onderweg verzamelde ik herinneringen van mensen die je gekend hebben, zoek je in de verhalen van anderen. Langzaam ontstaat er een beeld, worden lijnen zichtbaar waarop ik mijn vinger leg, beweeg van A naar B, als op een plattegrond, om te zien waar je ging. Geregeld denk ik, ‘Als ik dit geweten had’, of, ‘Als ik dat gedaan had, hoe zou het dan?’ Een poëtische gedachte, de 'als dit of dat' gedachte. Het helpt om het verleden voor even naar je hand te zetten. Deze zomer las ik de gedichten van de Portugese schrijfster Maria do Rosário Pedreira. Daarin krijgen emoties de vrije hand,

Lees meer