Poëzielezing Audre Lorde in Berlijn, luister, luister, luister…

De Caribisch-Amerikaanse schrijver Audre Lorde (1934- 1992) was dichter, feminist, activist. Vanaf 1984 gaf ze jaarlijks een lezing aan de Vrije Universiteit in Berlijn. Haar laatste lezing vond plaats in september 1992 – twee maanden voor haar dood – voor een kleine groep vrienden en collega’s van haar Duitse uitgever Orlanda.

Het nieuwe festival Zus en zo is geïnspireerd op een citaat van Audre Lorde: ‘I am not free while any woman is unfree, even when her shackles are very different from my own’.

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Paul Auster (1947-2024) lezen

Paul  Auster (1947-2024) lezen

Ik was in Den Haag in de week dat Paul Auster was overleden. In de boekenkast van mijn dochter zag ik Bericht uit het innerlijk staan. Een autobiografie over zijn opgroeien, zijn perceptie van het leven, van Amerika. Nu hij gestorven was, zag ik pas goed hoe Auster in dit boek de vorming van zijn wereldbeeld beschreef. In een helder moment begreep ik dat dit boek alles bevatte dat ten grondslag lag aan zijn schrijverschap. Als een bewonderd schrijver sterft, wend ik me tot  zijn boeken. Alsof ik hem voor even terughaal, reanimatie via zijn boeken. Ik lees en herlees. Vreemd genoeg haal ik er meer uit dan bij eerdere lezingen. De dood is de ‘final countdown’, geen dagen, geen uren meer, er kan niets meer aan toegevoegd worden.
In een interview zei Auster dat hij zich al jong bewust werd van zijn eigen sterfelijkheid. Hij schreef erover in verschillende boeken, hoe een jongen tijdens een zomerkamp door de bliksem werd gedood. ‘Ik was 14 en werd mij er op dat moment van bewust hoe fragiel en onvoorspelbaar het leven is.’ Ook in Bericht vanuit het innerlijk wordt dit voorval genoemd in een opsomming van voorvallen die hem gevormd hebben. 

Lees meer