Agenda

Kousbroeklezing door Ionica Smeets: cijfers, letters en regels

Wiskundige, columniste en hoogleraar Ionica Smeets spreekt de zesde Kousbroeklezing uit onder de titel Cijfers, letters en regels.

Woorden en getallen hebben elk hun eigen wetten. Wat is de cijfermatige broer van moorddroom? Wat is de zus in letters van 29137? Slechts ogenschijnlijk zijn dat speelse kwesties. In een rondgang langs wiskundigen die spelen met taal en schrijvers die zich onderwerpen aan wiskundige experimenten reflecteert Ionica Smeets op de wisselwerking tussen taal en wiskunde en de onderlinge verhouding van die beide systemen. Wat gebeurt er als je jezelf nieuwe regels oplegt en die strikt gehoorzaamt?

Ionica Smeets, wetenschapsjournalist en wiskundige, is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en publiceerde onder meer Het exacte verhaal, Vallende kwartjes (met Bas Haring) en Ik was altijd heel slecht in wiskunde (met Jeanine Daems). Zij heeft een wekelijkse column in het Volkskrant-magazine.

Na de lezing zal het aan Rudy Kousbroek dierbare onderwerp  ‘wiskunde’ verder worden geëxploreerd door kunsthistoricus Jeroen Stumpel en wiskundige, tekstschrijver en cabaretier Jan Beuving onder begeleiding van pianist Tom Dicke.
Moderatie: Maarten Asscher.

 

Kaarten bestellen via de website van De Rode Hoed.

8 april 2016
Aanvang: 20.00
De Rode Hoed, Keizersgracht 108
Amsterdam