Jules Deelder vijfenzeventig jaar: ‘Hoe langer je leeft / hoe korter het duurt’

 

Tijdens Poetry International 2014, het jaar waarin auteur en voordrachtskunstenaar Jules Deelder zeventig werd, sprak Bas Kwakman met de dichter in een overzichtsinterview. Met beelden van een jonge Deelder, die later ‘De nachtburgemeester van Rotterdam’ werd genoemd. Hij was elf toen hij zijn eerste gedicht schreef: ‘Hoort, men werpt een atoombom’. Waarbij hij altijd vertelde dat ze thuis nog dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Grote schrijvers

Ik blijf binnen, respecteer de anderhalve meter afstand. Af en toe ga ik naar buiten om zeven sprintjes rond het huizenblok te trekken. Wacht de postbode op achter de deur. Als hij een pakje voor me neerlegt, open ik de deur. In huis ren ik geregeld de twee trappen op en af, ren een paar rondjes om de bank die in het midden van de kamer staat, want we moeten blijven bewegen. Daarna zet ik koffie. En nee, ik voel me niet belachelijk als ik dit doe. Astrid Roemer schreef in 1979 ‘Over de gekte van een vrouw’, ik las het voor het eerst midden jaren tachtig. Vond het een heftig boek, met veel vrouwenbloed, waanzin en onbestemde gevoelens van een jonge Surinaamse vrouw, Noenka. Het hele boek is een onbesuisde zoektocht naar eigenheid, de eigenheid van alle vrouwen. Het verhaal drijft op de emoties van Noenka. Negen dagen na haar trouwdag verlaat ze haar man, hij verkrachtte haar in de huwelijksnacht. In het dorp kan ze niet blijven, er wordt geroddeld, je verlaat je man niet. Als onderwijzeres komt ze niet meer aan het werk. Het is heftig en bezwerend proza, woekerend. 

Lees meer