Jules Deelder vijfenzeventig jaar: ‘Hoe langer je leeft / hoe korter het duurt’

 

Tijdens Poetry International 2014, het jaar waarin auteur en voordrachtskunstenaar Jules Deelder zeventig werd, sprak Bas Kwakman met de dichter in een overzichtsinterview. Met beelden van een jonge Deelder, die later ‘De nachtburgemeester van Rotterdam’ werd genoemd. Hij was elf toen hij zijn eerste gedicht schreef: ‘Hoort, men werpt een atoombom’. Waarbij hij altijd vertelde dat ze thuis nog dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Schachnovelle

De lente begon vroeg dit jaar. Ter aankondiging had ik zoals altijd een droom. Ik droomde keurige rijtjes tuinbonen, zojuist ontkiemd. Rond de stengeltjes, die zich eensgezind naar de hemel strekten, lagen keurige kratertjes opgeduwde grond. Eindelijk, dacht ik, en ze waren zo groen, zo stevig! Ik werd wakker en miste mijn vorige leven. Waarin ik groente verbouwde, en wat er dat jaar verbouwd zou worden, besloot ik in de winter, want dan maken tuinders hun teeltplan. In dat plan wordt vastgelegd welk gewas op welke plek in de tuin komt te staan en of er na oogst tijd is voor een tweede, of zelfs derde gewas. Sommige gewassen, zoals radijzen, kunnen kort na zaai al geoogst worden. Op hetzefde lapje grond kun je daarna broccoli verbouwen.

Broccoli heeft veel meer tijd nodig maar na de oogst kun je met een beetje geluk ook nog raapstelen zaaien. Zo'n plan heeft dus alles te maken met het slim combineren van kort-en langdurende teelten waarbij je het land zo efficiënt mogelijk gebruikt.

Lees meer