Joost Zwagerman Essayprijs 2021

Grijp je kans en schrijf een essay voor de Joost Zwagerman Essayprijs van dit jaar. De Essayprijs is bedoeld voor ‘aanstormend talent’: schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media, bijvoorbeeld als redacteur of columnist.

Het onderwerp van het essay – één inzending per persoon – is geheel vrij, de aanpak ook. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties worden niet als essays beschouwd, verhalend proza evenmin. Het maximum aantal woorden is 3000. Het essay moet onder eigen naam geschreven zijn, in het Nederlands.
Inzenden voor 31 juli 2021. Mail het essay als word-document of pdf, naar [email protected].

Belangrijk: zet je naam in de bestandsnaam én in het document zelf.

Zie hier voor het reglement.

Uit de ingezonden essays worden vijf essays gekozen voor de shortlist die vijf weken voor de uitreiking bekend wordt gemaakt. De genomineerde essays worden online worden geplaatst op deze website en op www.vanbijleveltstichting.nl.
Na de prijsuitreiking worden ze gepubliceerd in De Nederlandse Boekengids, voor de niet-winnaars tegen honorarium.
De jury kiest uiteindelijk één winnaar.

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

09 december 2011

Recensie door: Rosalien Koster

De omslag en ook de titel voorspellen weinig goeds. Wie niet beter weet zou denken dat Van alles het beste een dertien in een dozijn chicklitromannetje is. De hele waarheid is dit alleen niet. Rona Jaffe schreef dit boek, over het wel en wee van vijf jonge ambitieuze vrouwen in New York, namelijk al in 1958.

Jaffe, destijds eind twintig, baseerde Van alles het beste op haar leven en dat van haar vriendinnen.

Lees meer