Joost Zwagerman Essayprijs 2021

Grijp je kans en schrijf een essay voor de Joost Zwagerman Essayprijs van dit jaar. De Essayprijs is bedoeld voor ‘aanstormend talent’: schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media, bijvoorbeeld als redacteur of columnist.

Het onderwerp van het essay – één inzending per persoon – is geheel vrij, de aanpak ook. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties worden niet als essays beschouwd, verhalend proza evenmin. Het maximum aantal woorden is 3000. Het essay moet onder eigen naam geschreven zijn, in het Nederlands.
Inzenden voor 31 juli 2021. Mail het essay als word-document of pdf, naar joostzwagermanessayprijs@gmail.com.

Belangrijk: zet je naam in de bestandsnaam én in het document zelf.

Zie hier voor het reglement.

Uit de ingezonden essays worden vijf essays gekozen voor de shortlist die vijf weken voor de uitreiking bekend wordt gemaakt. De genomineerde essays worden online worden geplaatst op deze website en op www.vanbijleveltstichting.nl.
Na de prijsuitreiking worden ze gepubliceerd in De Nederlandse Boekengids, voor de niet-winnaars tegen honorarium.
De jury kiest uiteindelijk één winnaar.

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

01 augustus 2011

Biografie van een avontuurlijk leven
Recensie door Joost van der Vleuten

Schrijver en journalist A. den Doolaard (1901 – 1994) was een opmerkelijke verschijning in de Nederlandse letteren. Geen navelstaarderij of getob in de binnenkamers van zijn ziel, maar een leven van zwerven, actie en avontuur. Dat vroeg om een biografie. Die is er nu, van de hand van Hans Olink, onder de veelzeggende titel Dronken van het leven.

Lees meer