Jolande Withuis winnaar Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010

Met haar boek Weest manlijk, zijt sterk, de biografie over verzetsheld Pim Boellaard heeft Jolande Withuis de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010 gewonnen. Eerder won zij voor haar boek al de Grote Geschiedenis Prijs 2009.

Over Weest manlijk, zijt sterk:
Pim Boellaard was een held ? een verzetsheld en een held in de manier waarop hij zijn jaren in de zwaarste concentratiekampen doorstond. Tijdens zijn gevangenschap in het ‘Oranjehotel’ werd Boellaard als enige Nederlander ondervraagd door zowel Himmler als Heydrich en verbaasde hij deze hoge nazi’s door zijn standvastigheid. Hij zat drie jaar gevangen, onder andere in het Nacht und Nebel-kamp Natzweiler en in Dachau. Hoewel hij voluit een man was van God, Nederland en Oranje, prezen ook de communisten hem later voor de hulp en bemoediging die hij zijn medegevangenen had gegeven.
Na de oorlog bleef hij voor voormalige verzetsmensen een grote steun. Een openbare rol als ‘verzetsheld’ vervulde hij echter niet. Hij zette zijn succesvolle carrière als verzekeringsdirecteur voort. Aan de hand van zijn dagboeken, waarover de auteur kon beschikken, volgen we op de voet hoe Boellaard oorlog en gevangenschap doorstond, hoe hij als trouwe vriend van prins Bernhard de crises rond het koningshuis beleefde en hoe hij zijn ingrijpende oorlogservaringen verwerkte.

De Volkskrant over Weest manlijk, zijt sterk:
‘Een uitstekende biografie. (…) Jolande Withuis is een van de interessantste historici van de moderne Nederlandse geschiedenis wier gelauwerd oeuvre met name uitblinkt in de combinatie van ambachtelijke geschiedschrijving en inzichten uit de sociologie en psychologie. (…) Imposante man, prachtig boek.’ – de Volkskrant

Weest manlijk, zijt sterk

Auteur: Jolande Withuis
Verschenen bij: Uitgeverij De Bezige Bij
Prijs: € 29.90 (gebonden)

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer