Joke van Leeuwen tijdens de 39e Nacht van de Poëzie 2022

 

Joke van Leeuwen (1952) is kinderboeken- en romanschrijver, dichter, illustrator en cabaretier. In vele genres is ze thuis en combineert ze onder andere in theatervoorstellingen, jeugdliteratuur en poëziebundels. Voor haar gehele oeuvre ontving ze de Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huygens-prijs en van 2008 – 2010 stadsdichter van Antwerpen, en van 2015 – 2016 Dichter der Nederlanden. Ze draagt voor uit haar bundel ‘Aan tafels’, verschenen bij uitgeverij Querido (okt. 2022).

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Zonder mededogen

Zonder mededogen

De bank afficheerde zich in een voorfilmpje als de bank voor mensen die 'anders' naar de wereld kijken zonder dat te definiëren. Maar de mensen die er bankieren weten precies wat daarmee wordt bedoeld. Zij kijken 'bevoorrecht' naar de wereld. Het is een bank voor welgestelden, voor vermogenden. Vorige maand maakte ik voor de vierde keer een IDFA-dag bij deze bank mee. Zonder de uitnodiging van mijn gezelschap was ik op mijn afgedragen bootschoenen waarschijnlijk niet binnengekomen, maar misschien ook wel, want mijn huidskleur klopte met de rest van het publiek en mijn verdwijnende haardos eveneens. 

Het statige bankgebouw aan de gracht was omgeturnd tot Grand Café. Tientallen studenten waren door een cateringbedrijf ingehuurd om ons in het atrium, tussen het bezoeken van de documentaires door, te verwelkomen met voortreffelijke koffie, patisserie en later op de dag soep, luxe broodjes, wijn en bitterballen.

Lees meer