Agenda

Johanna Reiss houdt lezing en spreekt met Özcan Akyol op Bevrijdingsdag

Op 5 mei is de Amerikaans-Joodse schrijfster Johanna Reiss (1932) te gast op het Bevrijdingsfestival Zwolle. Zij wisselt met jongeren van gedachten over oorlog, vrijheid, vervolging en verdraagzaamheid. In 1972 schreef zij het succesvolle boek De schuilplaats over haar onderduikperiode in het Twentse Usselo.

De schuilplaats is aangrijpend omdat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog door de verwonderde ogen van een kind wordt gezien. Met de openhartigheid, de boosheid en het verdriet om wat er gebeurt. Het joodse meisje Annie de Leeuw blijft ondanks de inktzwarte gebeurtenissen vrolijk en hoopvol en ze houdt een scherp oog voor de mensen om haar heen.

Johanna Reiss (Annie de Leeuw) is geboren in Winterswijk en heeft een boodschap die in deze tijd nog steeds geldt: loop niet achter anderen aan, maak je eigen keuzes met een helder hoofd en een warm hart. Haar boek is een universeel oorlogsverhaal en speelt in Gelderland en Overijssel. Het is bijzonder dat Reiss haar verhaal nog zelf kan vertellen.
Ze maakt daarbij dankbaar gebruik van moderne middelen als social media. Op haar Facebookaccount Annie’s Schuilplaats vertelt ze haar belevenissen – van toen en nu – en via messenger gaat ze het gesprek aan met jong en oud.

Lezing en voorpublicatie
Johanna Reiss houdt een lezing in het Wereldpaviljoen om 12.15 uur en schuift daarna aan voor een interview bij Özcan Akyol. In mei 2018 verschijnt een volledig vernieuwde editie van De schuilplaats, uitgegeven door AFdH uit Enschede/Doetinchem. Als voorproefje heeft AFdH een bibliofiel boekje gemaakt met enkele fragmenten, waarvan een deel verrassend vertaald in het Twents. De schrijfster zal het eerste exemplaar aanbieden aan Commissaris van de Koning Ank Bijleveld, voorafgaand aan haar lezing.

 

Kijk hier voor meer informatie.

 

5 mei 2017
Aanvang: 12.15
Wereldpaviljoen
Zwolle