Agenda

Jef Lambrecht – Literair salon

Vrijdag 19 juni, 12.30 uur. Locatie: Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek, Koninginnestraat 23, 1000 Brussel. Toegang gratis, reserveren niet nodig.

Het presidentschap van George W. Bush gaat de geschiedenis in als het tijdperk van de clash of civilizations, de confrontatie van de Verenigde Staten met de moslimwereld. Na de aanslagen van 11 september besliste Bush met Texaanse bravoure tot de kruistocht en ontketende een oorlogje tegen de Taliban in Afghanistan, gevolgd door de invasie van Irak. Tussendoor voerde hij een wereldwijde klopjacht tegen al-Qaeda maar de kopstukken bleven voortvluchtig. Achter de schermen hielp hij Libanon zich te ontdoen van de Syriërs en bedreigde hij Iran wegens zijn nucleair programma. Pakistan steunde hij door dik en dun, maar hij kreeg nooit vat op Islamabad.
Zowel Bush als zijn grote tegenspelers – Osama bin Laden en de Iraanse president Ahmadinejad – spraken van een grote confrontatie tussen goed en kwaad en zagen de gebeurtenissen in een apocalyptisch perspectief. Na zeven jaar is geen van de Amerikaanse interventies definitief beslecht. De heilige wereldoorlog woedt verder…

VRT-journalist Jef Lambrecht volgt het Midden-Oosten al jaren. In de heilige wereldoorlog doorkruist hij
de strijdgebieden, ontmoet sommige hoofdrolspelers en ontrafelt de politieke en menselijke ravage. Met zijn eerdere boeken, IX-XI, hoe 11 september mogelijk werd (2002), en De Zwarte Wieg, Irak, nazi’s en neoconservatieven (2003), bevestigde hij zijn reputatie als scherp en verrassend waarnemer. De heilige wereldoorlog is het sluitstuk van een journalistieke trilogie en het eindpunt van bijna twintig jaar oorlogsverslaggeving.

Interview: Jos Bouveroux. Organisatie: Het beschrijf, HOB, OPB
(bron: Beschrijf, www.beschrijf.be)