Jan Campert-Prijzen 2010 Toegekend

De Jan Campert-Stichting, die al meer dan zestig jaar de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag toekent, heeft voor 2010 vier schrijvers bekroond. De bekendmaking van deze bekroningen vond plaats op maandag 1 november in het programma Kunststof op Radio 1.

A.L. Snijders (1937, pseudoniem van P.C. Müller) ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2010 voor zijn hele oeuvre.  Snijders weet zelfs de kortste tekst grote blijvendheid te verlenen. Het is dan ook logisch dat hij daartoe zijn eigen genre verzon: het ZKV, het zeer korte verhaal. Alle balast is weg uit zijn teksten die meestal niet langer zijn dan een pagina en vaak aanmerkelijk korter. Inmiddels vormen zij toch een verbazend alomvattend en ronduit indrukwekkend oeuvre van vele honderden ZKV’s, die uniek zijn in de Nederlandse letterkunde.

 Hélène Gelèns (1967) ontvangt voor haar bundel Zet af en zweef de Jan Campert-prijs 2010Zet af en zweef  bevat een waaier aan gedichten en cycli die treffen door hun indringendheid. Het gaat echter niet alleen om de uitmuntendheid van de afzonderlijke gedichten en cycli. Gelèns plaatste haar gedichten in een dwingend verband rond de centrale vraag uit welke pijn en vreugde een persoonlijkheid ontstaat.

 Aan Koen Peeters (1959) is voor zijn roman De bloemen de F. Bordewijk-prijs 2010 toegekend. De bloemen is een familieroman, over hardwerkende grootouders in de Kempen, hun voorzichtige zoektocht naar het moderne leven, het wegsijpelen van het geloof bij de jongere generatie en de verteller. Peeters maakt er allesbehalve een klassieke streekroman van. Zorgvuldig balancerend tussen ingehouden weemoed en scherpe observeringen vlecht hij de familielijnen van drie generaties door elkaar en construeert met dit verleden en zijn fantasie zijn eigen heden.

 Bovengenoemde prijzen worden jaarlijks toegekend. David van Reybrouck (1971) ontvangt de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza 2010 voor Congo, een geschiedenis. Congo is een magistraal boek dat een steeds tragischer wordend verhaal vertelt. De jury is zeer onder de indruk van de literaire wijze waarop Van Reybrouck zijn lezers ontwricht en hen een onthutsende confrontatie met het koloniaal verleden en het onvoorspelbare heden binnenvoert.

 Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. De andere prijzen bedragen € 5.000.

 De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 5 maart 2011 in Pulchri Studio in Den Haag tijdens het jaarlijkse literaire festival Het Voorwoord. De prijzen worden uitgereikt door de Haagse wethouder van Cultuur, Marjolein de Jong.

Van de jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts maakten deel uit Yra van Dijk, Hans Groenewegen, Koen Hilberdink, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen en Lut Missinne.

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer