Agenda

Internationale schrijvers op het Writers Unlimited Winternachten festival Den Haag

Agenda: 17 t/m 20 januari 2013

Schrijvers uit binnen- en buitenland delen hun visie met elkaar en met het publiek in gevarieerde programma’s tijdens het Writers Unlimited Winternachten festival, dat plaatsvindt van donderdag 17 t/m zondag 20 januari 2013 in Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag en de Koninklijke Schouwburg.

Onder meer de volgende schrijvers zullen verschijnen:
Amoz Oz (Israël, 1939) zag zijn omvangrijke oeuvre vertaald in 41 talen, waaronder het Arabisch. Zijn bestseller Mijn Michael (1968) is een van de honderd meest verkochte boeken van de 20e eeuw. In zijn nieuwe verhalenbundel Onder Vrienden  (verschijnt half januari), gesitueerd in een kibboets, schetst hij een prachtig portret van een tijdperk.

Sami Ben Gharbia (Tunesië, 1967) is een internetactivist die de Jasmijnrevolutie in zijn land in gang zette. Hij vluchtte eind jaren negentig naar Nederland. Samen met andere dissidenten richtte hij in 2004 het Tunesische webportal Nawaat.org op, dat een belangrijke rol speelde bij de omverwerping van president Ben Ali.

Wajahat Ali (VS, 1980) is schrijver, jurist en journalist (The Guardian, Huffington Post). Hij werd bekend met het hilarische toneelstuk The Domestic Crusaders (2005), over Amerikaanse moslims na 9/11. Hij werd uitgeroepen tot invloedrijke ‘Muslim American Artist’ en was o.a. te gast op het jaarlijkse Ramadan-diner van het Witte Huis.

Artur Domoslawski (Polen, 1967) is journalist en columnist. In de biografie die hij in 2010 publiceerde over zijn beroemde leermeester Ryszard Kapuscinski (1932-2007) toont hij aan hoe Kapuscinski regelmatig een loopje met de werkelijkheid nam.

Mohammed Hanif (Pakistan, 1964) debuteerde in 2008 met A Case of Exploding Mangoes. Hanif was piloot bij de luchtmacht voor hij als journalist aan de slag ging bij o.a. The Washington Post, India Today en de BBC. Zijn roman Our Lady of Alice Bhatti (2011) verhaalt over dagelijkse drama’s in een christelijk ziekenhuis in Karachi.

Ngwatilo Mawiyoo (Kenia, 1983) combineert poëzie, muziek en theater. Ze trad op op verschillende festivals in Afrika en Europa. Haar eerste bundel Blue Mothertongue (2010) gaat over het leven in haar geboortestad Nairobi en de Afrikaanse diaspora. Ngwatilo Mawiyoo maakt deel uit van het Hivos netwerk.

Ece Temelkuran (Turkije, 1973) is een van bekendste Turkse journalisten en politiek commentatoren. Ze schrijft o.a. voor Milliyet, The Guardian en Le Monde Diplomatique, heeft twaalf boeken op haar naam staan en won ondermeer de Pen for Peace Award. Haar eerste roman Muz Sesleri (2010) verschijnt in 2013 als Het geluid van de bananen in het Nederlands.

Samar Yazbek (Syrië, 1970) won in 2012 de International Pen Pinter Prize of Courage vanwege haar verzet tegen het regime van Assad en haar literaire kwaliteiten. In haar boek A Woman in the Crossfire, Diaries of the Syrian Revolution (2012) beschrijft ze het begin van de Syrische opstand van binnenuit.

De optredens vinden plaats in Theater aan het Spui tijdens de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards (donderdagmiddag 17 januari), de Winternachtenlezing (donderdagavond 17 januari), de grote gevarieerde Winternachtprogramma’s (vrijdag 18 en zaterdag 19 januari) en de outreachprogramma’s tijdens het festivalweekeinde in Den Haag.

Meer informatie over de programma’s en kaartverkoop op www.writersunlimited.nl