Wat zijn de voor- en nadelen van e-learning?

Ingezonden bericht

We hebben een periode achter de rug waarbij we fysiek niet naar school konden gaan, maar gelukkig kan dat nu wel weer. Toch hebben veel mensen toen de voorkeur gevonden in het e-learning, misschien dat jij daar zelfs nu ook wel over aan het nadenken bent. Maar wat zijn nou precies de voor- en nadelen? Hieronder bespreken we enkele voor- en nadelen van e-learning.

Flexibiliteit
Je bent heel erg flexibel wanneer je een e-learning opleiding volgt, je kunt namelijk zelf kiezen wanneer je aan het werk gaat, maar ook waar je aan het werk gaat. Je kunt bijvoorbeeld thuis leren, maar ook als je voor langere tijd naar het buitenland gaat is het geen probleem om zo je lesmateriaal er weer bij te pakken.

Kosten
Aan het volgen van een hele opleiding en fysiek op school zitten, zijn vaak hoge kosten verbonden, met een e-learningopleiding ben je een stuk goedkoper uit. Ook heb je niet te maken met de reiskosten die je zou hebben als je naar school zou moeten. Omdat de leermaterialen meestal allemaal digitaal zijn, heb je ook geen onnodige boekenkosten.

Lesmateriaal
Het lesmateriaal is vaak erg gevarieerd, zo heb je vaak video’s, maar ook interactieve oefeningen of stukken tekst die je moet lezen. Zo is er voor iedereen wel een manier om de stof goed onder de knie te krijgen.

Interactie
Een nadeel is wel dat je eigenlijk geen directe interactie hebt tussen docenten of medestudenten. Hierdoor heb je niet de persoonlijke begeleiding die je misschien wel nodig hebt, en ook niet de sociale interactie met studenten. Je zal vooral veel zelf moeten uitzoeken.

Zelfdiscipline
Ook heb je een goed portie zelfdiscipline nodig, omdat je zelf mag bepalen wanneer je start, hoelang je er mee bezig ben enzovoort, zal je jezelf echt aan de slag moeten kunnen zetten.

E-learning is een populaire methode die zeker sinds afgelopen periode steeds populairder is geworden. Het is namelijk erg flexibel, je mag zelf bepalen wanneer je het doet en de plek waar je het doet maakt ook niet uit. Ook is het een stuk goedkoper dan een normale fysieke opleiding volgen. Ook is het lesmateriaal is vaak gevarieerd. Wel heb je weinig interactie tussen jou en de docenten en ook met medestudenten zal je niet veel contact hebben. Als laatste heb je ook een goede portie zelfdiscipline nodig omdat je dus zo vrij bent om te doen en laten wat je wilt en wanneer je wilt.