Vier voordelen van het luisteren naar audioboeken voor kids

Ingezonden bericht

“Dat is niet echt lezen, toch?” Veel mensen vragen zich af of het luisteren naar audioboeken als lezen wordt beschouwd. Luisteren naar audioboeken en het lezen van de papieren versie is zeker anders, maar moet het luisteren naar het audioboek als vals spelen worden beschouwd? Nee! Het luisteren naar audioboeken kan namelijk net zo leuk zijn, terwijl het ook nog eens veel voordelen biedt voor kinderen, zoals je in dit artikel kunt lezen. Bovendien zijn zij even afgeleid door het audioboek zodat jij je bezig kunt houden met het vergelijken van autoverzekeringen.

Verbetert de mogelijkheden voor woordherkenning 

Wanneer leerlingen naar audioboeken luisteren en tegelijkertijd meelezen, verbeteren ze hun woordherkenningsvaardigheden. Woorden herkennen is belangrijk, want als het kind deze woorden in de toekomst tegenkomt, is de kans groter dat hij of zij ze correct leest. Er zijn veel programma’s zoals Prime Reading van Amazondie hoorbare vertelling bieden die bij de gedrukte tekst past. Het enige wat je hoeft te doen is de Kindle-editie te kopen en voordat je afrekent het vakje aan te vinken om hoorbare vertelling toe te voegen. Je kind kan meelezen met de tekst terwijl deze synchroon met de vertelling wordt gemarkeerd. Dit is een geweldige manier om de woordherkenning van je kind te verbeteren!

Vergroot de leesvaardigheid

Als kinderen luisteren naar vloeiend en expressief lezen, horen ze hoe taal hoort te klinken. Dit helpt hen om te leren over tempo, intonatie en vloeiend lezen, wat ze vervolgens kunnen nadoen in hun eigen lezing. Deze vloeiende lezing stelt het kind ook in staat om het verhaal beter te begrijpen en mentale beelden in hun hoofd te creëren om de personages, de omgeving, gebeurtenissen in het verhaal, enz. voor te stellen. Zolang de stem van de verteller aangenaam is voor het oor, kan een kind veel baat hebben bij het horen van vloeiend lezen.

Verbetert het begrip

Door naar audioboeken te luisteren, kunnen jongere lezers tekst op een hoger niveau begrijpen dan ze anders misschien hadden kunnen doen. De focus verschuift van het decoderen van elk woord om betekenis te geven aan de tekst naar het luisteren naar het verhaal en het gebruik van beelden om het verhaal te begrijpen. Onderzoek suggereert dat het luisteren naar audioboeken het begrip met meer dan 70 procent verbetert! Studies hebben ook aangetoond dat het begrip verbetert wanneer we tegelijkertijd luisteren en lezen. Het zou dus nog beter kunnen zijn om je kind tegelijkertijd het boek te laten lezen en naar het boek te laten luisteren.

Introduceert nieuwe woorden

Wanneer kids naar audioboeken kunnen luisteren, zijn ze doorgaans in staat om boeken op een hoger niveau te lezen dan wanneer ze de papieren versie zouden lezen. Zo maken ze kennis met nieuwe woordenschatwoorden die ze niet zouden leren kennen in een boek op een lager leesniveau. Hierdoor kan het luisteren naar een audioboek ervoor zorgen dat je kind een rijkere woordenschat vormt en kennis van onderwerpen die meer technisch en geavanceerd zijn verkrijgen. Eventueel kun je naast je kind een woordenboek neerleggen zodat hij/zij onbekende woorden kan opzoeken.