Raambekleding waarmee je de lichtinval kunt regelen

Ingezonden bericht

Heerlijk wegkruipen op de bank onder een dekentje. Een lekkere kop warme chocolademelk erbij. Een fijn, rustig achtergrondmuziekje en natuurlijk jouw favoriete boek. Tijdens de kerstvakantie is tijd voor jezelf enorm belangrijk, maar het is ook de tijd van het jaar om eventjes na te gaan of je in huis nog iets wilt veranderen! Nieuwe raambekleding bijvoorbeeld.

Lichtinval regelen

Zie je het al voor je? Prachtige shutters of mooie houten jaloezieën voor jouw raam? Met beide mogelijkheden kun je de lichtinval perfect regelen. Heb je last van de zon? Dan draai je de jaloezieën of shutters dicht. Wil je juist wat meer licht, zodat je nog geen lampje hoeft aan te doen? Zet ze dan een beetje open. Wat zijn nog meer voor- en nadelen van shutters en houten jaloezieën?

Houten jaloezieën

Deze prachtige, stijlvolle raambekleding kun je voor ieder recht raam neerhangen. Ook voelen zij zich goed thuis in eigenlijk ieder interieur. Bij een industriële indeling staat bijvoorbeeld zwart heel mooi. De witte variant past weer prachtig in een landelijke woning. Wanneer je ze op wilt trekken, kan dit bij een groter raam wel wat moeizaam gaan door het gewicht van de latjes. Wel breng je met houten jaloezieën een knusse sfeer in jouw woning. Wel zijn de jaloezieën stofvangers: je moet er dus geen problemen mee hebben om het stof af en toe van de jaloezieën te halen.

Shutters

Shutters zijn eigenlijk de luxere variant van houten jaloezieën. Dit maakt ze wel ook direct prijziger. Shutters hoef je niet, zoals bij jaloezieën, op te trekken. Ze zijn gebaseerd op het idee van een luik: je duwt ze aan de kant. Ze zijn dan ook bevestigt op het kozijn. Dit maakt het ook mogelijk om deze raambekleding in ronde ramen te plaatsen. Je opent de shutters gemakkelijk, maar je kunt ze ook dicht doen of spelen met de lichtinval.

Ten opzichte van houten jaloezieën, zitten shutters vast aan de kozijnen. In de meeste gevallen verhogen deze eyecatchers dan ook de waarde van het huis. Ook op draaikiepramen kunnen shutters prima geplaatst worden. Ze hangen namelijk niet in de weg, zoals bij andere raambekleding die boven het raam wordt gemonteerd. Shutters kopen is dus een hele goede aanvulling op het interieur!

Onderhoud

Dit alles maakt dat shutters eigenlijk voor ieder raam geschikt zijn. Wel blijft ook hier hetzelfde probleem als bij de houten jaloezieën: je zult ze vaak moeten afstoffen. De meest handige manier hiervoor is om de latjes dicht te draaien en er met een plumeau, duster of stofzuiger met zacht borsteltje overheen te gaan. Vervolgens draai je de latjes de andere kant op. Zo kun je ook deze kant helemaal ontdoen van stof. Om ze van wat lastiger vuil te ontdoen, kun je ze schoonmaken met een licht vochtige doek. Pas wel op met te veel water: hout kan hier niet zo goed tegen.