Maak lezen (weer) leuk!

Ingezonden mededeling

Voor veel mensen is lezen een ‘moetje’. Dit moet voor werk of school, maar gebeurt niet altijd voor de lol. Dit terwijl lezen enorm leuk is! Niet alleen is het een vorm van amusement, je kunt er ook erg veel van leren. Wil jij van lezen (weer) een hobby maken, maar weet je niet goed hoe je dit aanpakt? Geen probleem. In dit artikel zullen we je hier stap voor stap mee helpen.

Neem de tijd!

Lezen is niet iets wat je gehaast kunt doen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt wanneer je een boek oppakt. Heb je een uurtje vrij? Maak een kopje thee of koffie voor jezelf, kies een boek uit en ga lekker op de bank of in de schommelstoel liggen met een dekentje op je schoot. Probeer afleidingen zoveel mogelijk te vermijden. Leg dus bijvoorbeeld je telefoon weg en zet de televisie uit. Zo kun je op je gemak het boek in duiken.

Het perfecte boek

Voor veel mensen is het kiezen van het perfecte boek een lastige opgave. Het is belangrijk om te weten waar jouw voorkeur naar uitgaat: fictie of non-fictie. Lees je graag over werelden vol magische wezens of leer je liever nieuwe dingen? Een goede tip is vooral om het jezelf niet te moeilijk te maken. Pak dus niet een boek van 700 woorden van je plank om mee te beginnen. Daarnaast is het af te raden om in het Engels te lezen als je dit (bijna) nooit doet. Begin met een makkelijk boek met een onderwerp dat je daadwerkelijk interesseert! Voorbeelden hiervan zijn Elementaire Gewoontes van James Clear en Een man die Ove heet van Fredrik Backman.

Lezen of luisteren?

Vind je het lastig om je ogen op de woorden op de bladzijden gefocust te houden? Dan kun je ook kiezen voor een e-book of luisterboek. Op een e-reader kun je namelijk het lettertype makkelijk vergroten, waardoor je je ogen niet onnodig hoeft in te spannen. Een luisterboek is een goede optie voor mensen die graag willen lezen, maar hier simpelweg geen tijd voor hebben. Zet het boek aan in de auto en geniet van duizenden verhalen als je van huis naar werk rijdt.

Lezen is hartstikke leuk en is daarnaast ook nog eens leerzaam en rustgevend! Het is belangrijk om een goed boek uit te kiezen in een format die bij je past. Dus… dim de lichten van de kroonluchter, pak een deken en plof neer op de bank zodat je kunt verdwalen in een wondere wereld.