Alicante: ode aan dichter Miguel Hernández

Ingezonden bericht

De zomer is in aantocht en voor liefhebbers van Spaanse literatuur is er een hele bijzondere reden voor een vakantie in Alicante. Eén van de grootste dichters die Spanje ooit kende was namelijk Miguel Hernández en hij werd geboren in Orihuela (Alicante). De Spanjaarden zijn erg trots op zijn werk, ook al was het een tijd ondergewaardeerd. De tijden zijn echter veranderd en Hernández is inmiddels in ere hersteld. Dit blijkt wel uit het feit dat in 2021 het vliegveld van Alicante officieel omgedoopt werd tot Alicante-Elche Miguel Hernández.

Het leven en de werken van Miguel Hernández

Miguel Hernández staat bekend als de dichter van de gewone mensen. Met zijn werk, dat naast gedichten ook toneelstukken bevat, kwam hij op voor de allerarmsten. Het bekendste gedicht dat hij schreef was zondermeer het ‘Wiegeliedje van de ui’. Dit liedje schreef hij voor zijn overleden zoontje. Een ui was het enige voedsel wat zijn vrouw het kindje kon geven in die tijd. Hernández was dol op zijn vrouw en schreef talloze liefdesgedichten voor haar. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog vocht hij mee en schreef hij oorlogspoëzie. Het Franco-regime jaagde op hem en daarom sloeg Hernández op de vlucht. Ze kregen hem toch te pakken en dit leidde tot de doodstraf. Deze werd echter omgezet naar een gevangenisstraf, omdat het regime niet wilde dat hij een martelaar zou worden. De dichter liep helaas tuberculose op en overleed in 1942 op 31-jarige leeftijd in de gevangenis in Alicante. Pas in 2010 erkende de Spaanse overheid dat Miguel Hernández onterecht veroordeeld werd.

Culturele en literaire vakantie in Alicante

Kom meer te weten over het oeuvre van Miguel Hernández tijdens een reis naar Alicante! Om de regio te verkennen is het aan te bevelen om een auto te huren op Alicante airport. Het naar de dichter vernoemde vliegveld is immers een prachtig startpunt voor de ontdekkingstocht. Een bezoek aan het Miguel Hernández huismuseum in Orhuela is een absolute aanrader. In dit huis woonde de dichter samen met zijn familie. Tijdens een bezichtiging van de woning maak je een reis door de wereld van de dichter en leer je meer over zijn leven. Alicante is een schitterende vakantiebestemming. Er zijn uitgestrekte stranden, gezellige straatjes, vele bezienswaardigheden, leuke uitgaansgelegenheden en diverse interessante musea. Ga bijvoorbeeld kijken in het Museum voor Moderne Kunst, het MACA. Hier zijn prachtige kunstwerken van onder meer Pablo Picasso, Salvador Dali, Eusebio Sempere en Jona Miro te bewonderen.

Thuis alvast in de stemming komen

Beleef in Nederland al voorpret aan een vakantie naar Spanje. Lees boeken van Spaanse schrijvers en pluis reisgidsen over Spanje uit. Volg een cursus Spaans en ga dineren in de beste Spaanse restaurants van Nederland. Deze vind je onder andere in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Bezoek je favoriete eetgelegenheid bijvoorbeeld tijdens een dagje uit of een weekendje weg. Hiervoor kun je als het nodig is een auto huren in Amsterdam of een auto huren in Rotterdam. Genieten van tapas en andere Spaanse heerlijkheden is overigens ook perfect om mooie vakantieherinneringen levend te houden na afloop van de vakantie!