29 december 2019

Ingesneeuwd en Jane Austens ‘Persuasion’ lezen

Winterrubriek door Stefanie Katzenbauer

Wanneer het vroeg donker is, de lampjes van de kerstboom weerspiegeld worden in het woonkamerraam en de sneeuw (lees regen) tegen het raam jaagt, dan kruip ik graag met een deken en een kop thee op de bank om mezelf te verliezen in een boek. Voor mij brengen de koude en donkere decemberavonden namelijk romantiek met zich mee. En dan lees ik het liefst een klassiek romantisch boek. Dus ik zwijmel deze dagen weg bij Jane Austens Persuasion. 

Jane Austen stierf in 1817 op 41-jarige leeftijd en Persuasion was haar laatste roman. Het plot is, wellicht door de haast waartoe haar ziekte haar maande, dan ook wat simplistischer dan Pride and Prejudice of Emma. Maar in eenvoud kan ook schoonheid schuilen. De roman zelf werd in 1818, een jaar na haar dood uitgebracht en vertelt het verhaal van Anne Elliot. Anne is de dochter van Sir Walter Elliot, een man met status die graag met zijn rijkdom te koop loopt en bakken met geld uitgeeft aan zijn uiterlijk en verwennerijen. Zijn oudste dochter, Elizabeth, lijkt in dit opzicht veel op hem. Anne is meer bescheiden, somber en valt eigenlijk niet op tussen de pracht en praal die haar vader en zus presenteren aan de buitenwereld. Wanneer Anne echter op 19-jarige leeftijd de knappe en charmante kapitein Wentworth ontmoet, lijkt de ontsnapping aan haar vader en zus nabij. Een huwelijk wordt haar echter afgeraden, want kapitein Wentworth is op dat moment niet veel meer dan een arme sloeber. Anne verbreekt daarom de verloving, een beslissing die ze jaren later nog steeds betreurt.

Onbeantwoorde liefde is een thema dat in alle romans van Jane Austen voorkomt. De terughoudende persoonlijkheid van Anne versterkt dit thema. Al snel wordt duidelijk dat Anne geleefd wordt door anderen, dat ze altijd aan andermans wensen probeert te voldoen en zelfs in de liefde geen keuze voor zichzelf durfde te maken. Dit bouwt zich op tot bijna frustrerende hoogte omdat deze bedeesdheid en terughoudendheid het hele verhaal door duidelijk wordt weergegeven. Het verlangen dat bij Anne opwelt wanneer ze kapitein Wentworth na jaren weer terugziet, wordt door haar plichtmatige gevoel voor decorum onderdrukt. 

Austen heeft deze stille lijdensweg op een magnifieke wijze beschreven en tot op het allerlaatste moment weten op te rekken. De grote ontknoping aan het eind, waarin Wentworth per geheime brief zijn liefde aan Anne verklaart, is een van de meest romantische in de wereldliteratuur. Daarnaast laat Jane Austen in deze roman niet alleen romantiek en melancholie zegevieren: ook humor heeft in haar romans een vaste plaats. Het ironisch portretteren van de snobistische aristocratie en haar waardering voor de ‘self-made man’, zorgen ervoor dat haar stem en stijl nog steeds relevant en modern te noemen is. Dit zorgde er waarschijnlijk ook voor dat Persuasion maar liefst vier keer verfilmd is. Mocht ik ingesneeuwd raken en het boek uit hebben, dan hoef ik voor verveling niet te vrezen.

 

 

Persuasion
Jan Austen
Verschenen bij: Createspace Independent Publishing Platform
ISBN: 9781726119610
186 pagina's
Prijs: € 20,00