Agenda

Ingeborg Bachmann en Paul Celan ? Een dramatische liefde

In 2008 verscheen in Duitsland onder de titel Herzzeit de briefwisseling tussen de Roemeens-joodse Paul Celan (1920-1970), wiens vader en moeder in een kamp omkwamen, en de Oostenrijkse Ingeborg Bachmann (1926-1973), de dochter van een overtuigd Oostenrijks nazipartijlid.
De hartstochtelijke, bevlogen correspondentie van dit tragische liefdespaar draagt het stempel van de oorlogsverschrikkingen. Beiden zochten naar metaforen om uitdrukking te geven aan het onzegbare geweld. Maar Celan was een slachtoffer van de jodenvervolging, terwijl Bachmann moest afrekenen met de gewelddadige rol van de vader generatie. Ondanks die tegenstelling werden deze twee Duitstalige dichters steeds weer tot elkaar aangetrokken

Beiden worden tot de belangrijkste dichters van de tweede helft van de vorige eeuw gerekend. Dat zij elkaar kenden en regelmatig ontmoet hebben, was bekend; niet dat zij in het verborgene een uiterst pijnlijke liefdesverhouding hadden.
Bachmann en Celan hebben elkaar leren kennen in Wenen, waar hij in haar woorden ‘stapelverliefd’ op haar werd, en zij niet minder op hem. Zij was toen net volwassen, hij ruim vijf jaar ouder. Zijn plan om in Parijs te gaan wonen stond toen al vast. Al gauw verliep de relatie-op-afstand uitermate stroef, van haar kant veel niet verstuurde brieven, van zijn kant geen of summiere antwoorden. Met flinke pauzes en zelfs een onderbreking van vier jaar zal het, vooral schriftelijke, contact zich tot eind 1961 voortslepen.

De correspondentie over hun moeizame verhouding verscheen onlangs in de vertaling van Paul Beers. Met de brieven als uitgangspunt praten Ingeborg Dusar en Paul Sars over het werk van Bachmann en Celan, lezen Martin Reints en Maria van Daalen hun lievelingsgedichten van Bachmann en Celan voor. Medi Broekman en Guy Clemens kruipen in de huid van de dichters door het voordragen van enkele cruciale brieven. Joke Hermsen vertelt over haar jarenlange liefde voor Bachmann en Celan. Paul Beers leidt de avond in, hij is tevens de presentator.

Organisatie: SLAA
Wanneer: woensdag 7 april 2010
Plaats: De Balie
Aanvang: 20.00 uur
I.s.m. Uitgeverij Meulenhoff en het Goethe-Instituut

Een dramatische liefde, brieven

Ingeborg Bachmann en Paul Celan
Vertaald door: Paul Beers
Verschenen bij: Uitgeverij Meulenhoff
Prijs: € 29,95

Zie ook: Hommage aan Paul Celan