In memoriam Eugène Constantijn Donders Drenthe

eugene_drentheVan Fred Fitz-James van de @nansi Networking Newsletter het bericht dat in Rotterdam op 30 maart j.l. Eugène Constantijn Donders Drenthe overleden. Als toneelschrijver, toneelregisseur en dichter heeft hij een brede bijdrage geleverd aan theater en andere vormen van de Surinaamse kunst en cultuur. Pa Drenthe, zoals hij werd genoemd is te plantage Laarwijk in Suriname geboren op 12 december 1925. Hij is de oprichter van de nog steeds actieve Afro Surinaamse Sociaal Culturele Organisatie NAKS (1947), voorafgegaan door de ook door hem opgericht organisatie TOP.

Pa Drenthe stond bekend om zijn toneelschrijvers- en regisseurstalenten. Ruim 40 toneelstukken zijn door hem geschreven en geregisseerd. Kassuccessen waren ondermeer: Skuma/ Schuim (1982), Sroysi/ Sluis (1984), (1988), Sipi/ Schip (1991) Katibo bagasi (1998) en Bromtyi/ Bloemen (2000). Zijn kennis omtrent de Hindoestaanse taal en cultuur stelde hem in staat om ook toneelstukken als Eigen oogst/ Apna phal, te schrijven en te regisseren. Zijn zeer bewogen kunst- en culturele leven heeft zich zowel in Suriname als in Nederland afgespeeld.

Diverse malen is Pa Drenthe gehuldigd. In 1972 werd hem de Orde van Oranje-Nassau verleend. Hij weigerde deze met de opmerking: “Ik heb niks bijzonders gedaan, het was mijn werk”. De Erasmusspeld kreeg hij in 2005 van de stad Rotterdam. Zijn verdiensten werden in 2007 tijdens het 60-jarige jubileum van NAKS door hen gewaardeerd met de NAKS-vlag.

Op vrijdagavond 3 april (18.30 – 20.30 uur) en zaterdag 4 april (10.15 – 11.15 uur) is er gelegenheid tot het nemen van afscheid in het Uitvaartcentrum Goetze te Rotterdam aan de Boezemsingel 35. De crematie is zaterdag 4 april (12.00 uur – 13.00 uur) op de Crematorium Rotterdam Hofwijk in Overschie. Eugène Constantijn Donders Drenthe is 83 jaar geworden en vader van 10 kinderen.

Voor meer informatie over de @nansi Networking Newsletter kijk op www.kotomisishop.eu

Recent

22 maart 2023

Driewerf rosé!

21 maart 2023

Alles geschreven...

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 maart 2013

De Grote Afgang in sof vertoon
Recensie door Hugo Brutin

Recensie door Hugo Brutin 

Het meest merkwaardige aspect van dit ‘journaal’ is niet zozeer het gebeuren op zich of de stijl waarin een dramatisch historisch feit wordt verteld, maar gewoon het feit dat het boek al meerdere decennia geleden ietwat haastig werd geschreven, werd opgeborgen in een lade van de vergetelheid en daarna toch maar voor publicatie bovengehaald toen het al lagen stof had verzameld en de auteur zijn rustig afgewerkte carrière als diplomaat al vaarwel had gezegd.