In memoriam D. Hooijer (1939-2013)

Door Ingrid van der Graaf

Er zijn schrijvers waarvan je je voorneemt hun werk te lezen maar waar het, om onduidelijke redenen, steeds niet van komt. D. Hooijer was zo’n schrijver. Maar het kwam er dus niet van. Tot ergens in het voorjaar van dit jaar, er in een achteraf winkeltje, op een schap met tweedehands boeken een nieuw exemplaar van Catwalk (2009) van D. Hooijer stond te stralen. En je herkent haar, want je wilde haar lezen. Toch duurde het nog tot eind deze zomer voor het gelezen werd. En daar begon een zoektocht, naar de tijd en over wie het nu eigenlijk gaat in dat boek. Dan de ontdekking dat het een boek is om in te verdwalen en weer terug te keren. Een boek met vreemde personages en veel mooie zinnen. Zinnen die je opnieuw moet lezen, en nog eens om de essentie te kunnen pakken en die aan het denken zetten en je dingen laten ontdekken. Een boek dat doet verlangen naar meer van dezelfde auteur. Je wilt kennismaken met de schrijver en al haar werk voorafgaande aan Catwalk en alles wat daarna verscheen en nog zal verschijnen. Maar daar zit dus opeens een limiet aan.

D. Hooijer, pseudoniem van Kitty Ruys, is vorige week woensdag 25 september op 74 jarige leeftijd overleden. Van Oorschot, haar uitgever liet weten dat ze op de hoogte waren van haar problemen met haar gezondheid maar  daar deed ze zelf zo ‘onsentimenteel’ over dat er niet uit op te maken viel dat haar einde al zo dichtbij was.

Ruys debuteerde pas op 62-jarige leeftijd met de verhalenbundel Kruik en Kling. Daarvoor had ze enkele verhalen gepubliceerd in het literaire tijdschrijft Tirade. Na drie verhalenbundels Kruik en kling, Zuidwester meningen en Sleur is een roofdier, maakte ze dan in 2009 haar romandebuut met Catwalk. In 2011 kwam haar tweede roman De wanden van Overhorst uit. De schrijfster werkte ook als boek illustrator en schreef poëzie. In de jaren tachtig publiceerde ze bundels onder het pseudoniem Milly Wiers maar met haar poëzie trok ze weinig lezers. Ze omschreef zichzelf als een parvenu in de literaire wereld. Dit jaar voltooide ze nog de roman Berichten van een zakenman. Het boek zal begin 2014 verschijnen.

‘Verdriet komt boven bij ledigheid en een cruise is erom vragen.’ (Catwalk, p. 159)

 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

18 juli 2024

Een duivelspact

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 juli 2014

Veel om van te genieten Veel om van te genieten
Recensie door Vic Veldheer

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Over de verschrikkingen van deze oorlog is door historici en schrijvers als Céline veel geschreven. De herinnering aan deze oorlog leeft bij onze Vlaamse zuiderburen nog sterk en het is dan ook niet vreemd dat in dit herdenkingsjaar enkele Vlaamse schrijvers deze oorlog in hun roman een plaats hebben gegeven, zoals in het prachtig geschreven Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans.