13 december 2011

Het nieuwe nummer van De Parelduiker – Ter Braak in Berlijn

Ter Braak in Berlijn: een confrontatie op doek tussen Menno ter Braak en Kurt Tucholsky. De Duitse street artist El Bocho schilderde beide schrijvers, ze hangen nu tegenover elkaar in het Literaturhaus in Berlijn. Ter Braak-biograaf Léon Hanssen schetst wat Ter Braak en Tucholsky bindt.

Verder twee artikelen over J.A. dèr Mouw. Lucien Custers, die aan de biografie van Dèr Mouw werkt, zet voor het eerst alle feiten rond het schooldrama in Doetinchem in hun context en bespreekt ze. Lennard van Rij beschrijft de driehoeksverhouding tussen Dèr Mouw en twee jongere dichters die hij onder zijn hoede had, Vic van Vriesland en
Pom Nijhoff en welke invloed deze verhouding had op het werk van elk van hen.

Marco Daane toont een opgedoken schilderijtje van de hand van de dichter Richard Minne. Marco Entrop vond een portret dat Mies Blomsma, bekend door haar Parijse portret van Joseph Roth, maakte van Paul Citroen en Erika Mann in het atelier van Citroen. En tot slot een fotogroet van Couperus aan de in de vergetelheid geraakte dichteres Selly de Jong.

Inhoudsopgave:
Menno ter Braak en Kurt Tucholsky in het Literaturhaus, Berlijn.
Schrijversportretten van de Duitse street artist El Bocho
 (Léon Hanssen)
‘en tekening voor de tovenaar, Paul Citroen tekent Erika Mann (Marco Entrop)
Gymnasium in opspraak. J.A. dèr Mouw en het schandaal van Doetinchem(Lucien Custers)
Platoonse liefde in tijden van decadentisme. J.A. Dèr Mouw, Victor van Vriesland en Martinus Nijhoff, (Lennard van Rij)
De schaduw der olijven. Bij een schilderij van Richard Minne, (Marco Daane)
Couperus bedankt Selly de Jong, (Wieneke ’t Hoen)
Ingezonden brief (Lousje Voskuil-Haspers)

Omslag: fragment van het schilderij van Menno ter Braak, ‘Mein Ich ist wie auch mein Schreiben eine Form der Polemik’, vervaardigd door de Duitse streetartist El Bocho  (Literaturhaus, Berlijn – privé-collectie)

Een editie met veel  kleurenfoto’s.

De Parelduiker 2011/5
blz: 72
€ 9,50.
Abonnement vanaf 2012 (5 nummers p.j.) € 42,50.
Uitgeverij Bas Lubberhuizen
Verschijnt met steun van het Nederlands Letterenfonds.

Bezoek de venieuwde website van De Parelduiker: www.parelduiker.nl

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer