Agenda

In gesprek met Fouad Laroui

Op woensdag 16 februari zal literatuurcriticus Margot Dijkgraaf praten met de Marokkaans-Frans-Nederlandse schrijver en wetenschapper Fouad Laroui over zijn twee laatstverschenen boeken. Ze lijken niet echt op elkaar, maar hebben humor als gemene deler.

Beide boeken zijn genomineerd voor de Prix Concourt.

Le jour où Malika ne s’est pas mariée (De dag dat Malika niet trouwde, De Geus 2010) bestaat uit acht novelles rondom het thema ‘identiteitsproblemen in een gemondialiseerde samenleving – een gedesoriënteerde Marokkaanse jeugd tussen traditie en moderniteit’.

In Une année chez les Français (Een jaar onder de Fransen, verschijnt volgend jaar) draait het om het Lycée Lyautey in Casablanca aan het begin van de jaren zeventig. De hoofdpersoon Mehdi, een jonge Marokkaan van een jaar of tien, is afkomstig uit een arm volksmilieu en heeft een beurs ontvangen vanwege zijn uitmuntende resultaten op de basisschool. De schok tussen de culturen is onvermijdelijk en wordt met veel humor en intelligentie beschreven.

Onlangs stond in de literatuurbijlage van het NRC Handelsblad een interview met Fouad Laroui.

Datum: woensdag 16 februari. Tijd: 20.00 uur. Locatie: Vijzelgracht 2a, Amsterdam. Entree: div. prijzen v.a. € 3,50. Informatie en reserveringen: d.bourgois@maisondescartes.nl of 020-531 9535. De voertaal is Frans.