Agenda

In feite: forum over feiten in fictie

Op zondag 29 maart a.s. organiseert de Stichting Literaire Manifestaties Enschede (SLME) in Prismare haar jaarlijkse voorjaarsmanifestatie, dit keer over feiten in fictie.

‘Er was eens’… Als een verhaal zo begint, weet eenieder gelijk: O, er was dus nooit. Toch zijn we meestal wel bereid te luisteren of te lezen, zolang het vertelde maar geloofwaardig blijft.
Er verschijnen de laatste tijd nogal wat romans die niet alleen geloofwaardig zijn, maar ook daadwerkelijk, gedeeltelijk, op waarheid berusten. Soms worden ware gebeurtenissen in verhaalvorm gepresenteerd. Of een deels fictief verhaal speelt zich af binnen historische feiten. Waarom schrijven auteurs romans die feiten en fictie combineren?
Gespreksleider Gijs Orneé spreekt met Annejet van der Zijl, Rik Launspach en Kees ’t Hart over deze en aanverwante zaken.

Annejet van der Zijl (1962) is journaliste en schrijfster. Zij specialiseerde zich in reconstructies en portretten. Altijd zit er een sterke historische component in haar werk, en de basisvraag is: hoe is het allemaal zo gekomen? En vervolgens: hoe heeft het uitgepakt? Zij heeft de biografie van Annie M.G. Schmidt (2002) op haar naam staan en het onderwerp van haar volgende biografie, waarop ze eind 2009 hoopt te promoveren, is Prins Bernhard.

Acteur Rik Launspach (1958) begon op het toneel en maakte naam met zijn hoofdrol in de film Oeroeg waarmee hij in 1993 een Gouden Kalf won. Naast zijn acteerwerk schrijft Launspach scripts voor theater, televisie en film. Samen met zijn vrouw Marjolein Beumer schreef Launspach het script voor een film over de watersnoodramp van 1953. Begin 2009 verscheen zijn debuutroman 1953.

Kees ’t Hart (1944) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte in het onderwijs als docent en studiebegeleider. Hij schreef romans, poëzie- en verhalenbundels en een verzameling essays. Tussen 1994 en 1999 was hij redacteur van het literair tijdschrift De Revisor en hij stelde voor het voetbaltijdschrift Hard Gras een speciaal nummer over de sportclub Heerenveen samen. Hart schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer.

Gijs Ornée (1958) studeerde Nederlands in Nijmegen. Hij is leraar Nederlands in het havo-VWO-onderwijs, docent communicatie op Saxion Hogeschool, tekstschrijver voor zijn eigen bedrijf en geeft cursussen moderne Nederlandse literatuur aan de Volksuniversiteit te Enschede. In 2000 verzorgde hij voor de SLME ? waarvan hij bestuurslid is ? een lezing over ‘De crypto-literatuur in de romans van Harry Mulisch’. Al vijf keer eerder was hij gespreksleider bij de Literaire Manifestatie.

De manifestatie start om 14.30 en duurt tot 16.30 uur. Kaartprijs is 8,00 euro. Met de bon uit de Tubantia 6,00 euro. Donateurs van de SLME hebben op vertoon van hun vriendenpas gratis toegang. Voorverkoop via Boekhandel Broekhuis en aan de zaal.
Voor meer informatie: www.slme.nl