Ik waarschuw de politie ? Irvin D. Yalom

Hij boog zich naar me toe en fluisterde hees: ‘Er is iets aan de hand… mijn verleden speelt op… mijn twee levens, overdag en ’s nachts vallen samen. Ik moet met je praten’.
Ik begreep waar hij op doelde. Al sinds zijn jeugd, die hij in Hongarije gedurende de Holocaust had doorgebracht, leidt Bob een dubbelleven: een leven overdag als innemende, toegewijde en onvermoeibare hartchirurg, en een leven ’s nachts, wanneer hij in zijn dromen wordt geplaagd door afschuwelijke herinneringen. Over zijn dagleven wist ik alles, maar tijdens de vijftig jaar van onze vriendschap had hij zelden iets losgelaten over zijn nachtleven, laat staan dat hij ooit expliciet om hulp had gevraagd.

Hiermee begint de novelle Ik waarschuw de politie van Irvin D. Yalom. In dit boekje hebben de ik-persoon en zijn vriend Bob Berger een gesprek over de ervaringen van de laatste tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beiden zijn Joods, maar de één bracht die tijd in Hongarije door, de ander veilig in de Verenigde Staten. Het boekje is ongetwijfeld door uitgeverij Balans uitgegeven om mensen nieuwsgierig te maken naar andere, reeds eerder verschenen boeken van Yalom. Daar zijn ze wat mij betreft wel in geslaagd.

Irvin D.Yalom is psychiater. Naast vakliteratuur schreef hij ook de romans Nietzsches tranen , De therapeut en De Schopenhauerkuur. Deze drie titels zijn tot 7 april 2010 tegen inlevering van een bon uit de novelle, tijdelijk in prijs verlaagd. Yalom woont en werkt in Californië.

Ik waarschuw de politie

Auteur: Irvin D. Yalom (& Robert L. Berger)
Verschenen bij: Uitgeverij Balans (2010)
Vertaald door: Frans van Delft
Prijs: € 5,-

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 december 2007

Verhalenwedstrijd levert fraai uitgeven bundel op
Recensie door Karel Wasch

Uitgeverij De Vleermuis uit Roermond organiseert jaarlijks een tweetal wedstrijden (poëzie en verhalen). De wedstrijd voor verhalen leverde dit jaar het fraai uitgegeven boek Zenit op. Daarin 44 verhaaltjes (aantal woorden was beperkt) van uiteenlopende snit en kwaliteit. Aan de wedstrijd deden in totaal 187 mensen met een verhaalinzending mee.

Lees meer