15 februari 2010

Ik waarschuw de politie ? Irvin D. Yalom

Hij boog zich naar me toe en fluisterde hees: ‘Er is iets aan de hand… mijn verleden speelt op… mijn twee levens, overdag en ’s nachts vallen samen. Ik moet met je praten’.
Ik begreep waar hij op doelde. Al sinds zijn jeugd, die hij in Hongarije gedurende de Holocaust had doorgebracht, leidt Bob een dubbelleven: een leven overdag als innemende, toegewijde en onvermoeibare hartchirurg, en een leven ’s nachts, wanneer hij in zijn dromen wordt geplaagd door afschuwelijke herinneringen. Over zijn dagleven wist ik alles, maar tijdens de vijftig jaar van onze vriendschap had hij zelden iets losgelaten over zijn nachtleven, laat staan dat hij ooit expliciet om hulp had gevraagd.

Hiermee begint de novelle Ik waarschuw de politie van Irvin D. Yalom. In dit boekje hebben de ik-persoon en zijn vriend Bob Berger een gesprek over de ervaringen van de laatste tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beiden zijn Joods, maar de één bracht die tijd in Hongarije door, de ander veilig in de Verenigde Staten. Het boekje is ongetwijfeld door uitgeverij Balans uitgegeven om mensen nieuwsgierig te maken naar andere, reeds eerder verschenen boeken van Yalom. Daar zijn ze wat mij betreft wel in geslaagd.

Irvin D.Yalom is psychiater. Naast vakliteratuur schreef hij ook de romans Nietzsches tranen , De therapeut en De Schopenhauerkuur. Deze drie titels zijn tot 7 april 2010 tegen inlevering van een bon uit de novelle, tijdelijk in prijs verlaagd. Yalom woont en werkt in Californië.

Ik waarschuw de politie

Auteur: Irvin D. Yalom (& Robert L. Berger)
Verschenen bij: Uitgeverij Balans (2010)
Vertaald door: Frans van Delft
Prijs: € 5,-

Recent

25 september 2017

Een waardig gedragen ongeluk

24 september 2017

What's in a design

22 september 2017

Modiano's spel met de lezer

20 september 2017

In de huid van een leeuwin

Literair Nederland - 10 jaar geleden

08 oktober 2007

Noeste gelovigen die de Texaanse prairie trotseren tegen beter weten in. Wrede indianen die hun voormalig territorium verdedigen. En de Amerikaanse burgeroorlog op de achtergrond. De nieuwste roman van Arthur Japin is een prachtig geschreven historische roman met een sympathieke maar chagrijnige oude vrouw in de hoofdrol. Een vrouw die dingen heeft moeten doorstaan die je niemand toewenst. Het moment dat de laatste indianenstam zich besluit over te geven wordt voor haar een reis naar het verleden.

Sallie “Granny” Parker en haar man, kinderen, schoonzonen en kleinkinderen trekken er rond 1835 op uit om een fort te bouwen in Texas. Als pioniersfamilie hebben ze een stuk grond gekregen midden in het leefgebied van een indianenstam: de Comanche. Deze staan bekend als een van de wreedste stammen van het land. Binnen de hoge muren van hun fort wanen de Parkers zich echter veilig. Tot die ene dag aanbreekt waarop de indianen haar halve familie doden en de rest ontvoeren.

Lees meer