Ik, Driss ? Driss Tafersiti

Vanaf april 2009 verscheen elke donderdag op de Achterpagina van het NRC Handelsblad een feuilleton door Driss Tafersiti, een Marokkaanse gastarbeider die vertelt over zijn eerste jaren in Nederland. Het feuilleton was een succes en Tafersiti kreeg veel ‘fanmail’. Daaruit citeert het NRC in de krant van 12 juni: ‘Als ik op donderdag de krant van de mat opraap, denk ik: “O leuk, vandaag Driss” en als eerste lees ik de Achterpagina om dan met een opgewekt gevoel verder te gaan. Ik weet niet of Driss bestaat maar zijn wekelijkse feuilleton maakt mij steeds weer blij. Het vergroot je geloof in het mensdom.’

In Ik, Driss zijn alle afleveringen van het feuilleton bijeengebracht en aangevuld met nieuw werk dat Tafersiti speciaal voor deze uitgave schreef.

Het verschijnen van dit boek is aanleiding voor het NRC om te onthullen dat Driss Tafersiti een pseudoniem is voor twee jonge Nederlandse schrijvers met een Marokkaanse achtergrond. Asis Aynan (Haarlem, 1980) en Hassan Bahara (Teroua n’Aït Izou, 1978) meldden zich begin 2009 bij de redactie van de Achterpagina om ‘het nog niet vertelde verhaal van de gastarbeider in Nederland’, ‘de droom van onze vaders’ te vertellen.
Omdat het hier ging om een literaire bijdrage, maakte het NRC een uitzondering op de regel dat schrijven onder schuilnaam in de krant verboden is. Aynan debuteerde in 2007 met de verhalenbundel Veldslag en andere herinneringen, Bahara met de roman Een verhaal uit de stad Damsko.

 
Op de Achterpagina van het NRC van 12 juni staat een interview met beide schrijvers.

Ik, Driss

Auteur: Driss Tafersiti (ps. Aynan & Bahara)
Verschenen bij: Uitgeverij Atlas (juni 2010)
Prijs: € 17,50

Recent

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer