Agenda

IJstijd – Nicolas de Crécy

Afgelopen maand is de Nederlandse vertaling verschenen van Période glaciaire van de Franse striptekenaar Nicolas de Crécy. Het is uitgekomen onder de titel IJstijd en is vertaald door Toon Dohmen.

IJstijd verhaalt over een gebeurtenis in Europa, na de Grote Klimaatramp. Het hele continent ligt verborgen onder een dikke laag sneeuw en ijs. Een wetenschappelijke expeditie zoekt naar sporen van de beschaving die het ooit bevolkte. Als ze stuit op een glazen piramide en ruïnes gevuld met schilderijen en beelden, weten de wetenschappers niet precies wat ze in handen hebben. Door inhoud en functie van de kunstwerken te verklaren, proberen ze te begrijpen hoe de samenleving er vroeger uit heeft moeten zien. Zodoende krijgt de lezer een ironische kijk op onze samenleving, een stuk kunsthistorie en een beknopte geschiedenis van het Louvre voorgeschoteld.

Het Louvre in Parijs begon in 2005 met het uitgeven van een serie stripboeken, waarbij de makers werd gevraagd om een verhaal te maken rond het museum en haar collectie. Nicolas de Crécy beet met IJstijd destijds de spits af en werd bekroond met de Prix de Libraires de Bande Dessiée 2006. Inmiddels bevat de collectie negen albums, gemaakt door gerenomeerde auteurs als Enki Bilal, Étienne Davodeau, David Prudhomme en Bernard Hislaire.

In het Institut français des Pays Bas loopt tot en met 29 maart een tentoonstelling waarin een selectie van de tekeningen uit IJstijd gepresenteerd zal worden.

 

Expositie IJstijd
Institut français des Pays-Bas, Vijzelgracht 2a, Amsterdam
Tot en met 29 maart 2014
Gratis toegang


IJstijd

Auteur: Nicolas de Crécy
Vertaald door: Toon Dohmen
Verschenen bij: Stichting Zer.El
Aantal pagina’s: 80
Prijs: € 21,95