14 april 2010

Homo submersus ? Jacques Presser

Onlangs maakte Uitgeverij Boom bekend dat 22 april a.s. de onderduikroman van Jacques Presser, Homo submersus, bij hen zal verschijnen. Homo submersus, letterlijk vertaald de ‘ondergedoken mens’, is de onderduikroman van Jacques Presser. Na 63 jaar is het zoekgeraakte manuscript weer opgedoken. De doorslag van het manuscript heeft al die jaren bij familie in huis gelegen.

Jacques Presser (1899-1970) wordt door velen beschouwd als één van de grootste historici van ons land. Hij is in Nederland vooral bekend van zijn boek Ondergang (1965) dat voortkwam uit de opdracht die hij in 1950 van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (het latere NIOD) kreeg. Daarin beschrijft hij de vervolging van de Joden tijdens de oorlog. Ondergang verscheen in 1965 en maakte direct diepe indruk.

De novelle De nacht der Girondijnen verscheen in 1957 als boekenweekgeschenk. Het gaat over een jonge man die in kamp Westerbork gedwongen wordt mee te werken aan het maken van de selecties voor de transporten naar Auschwitz. De nacht der Girondijnen werd in vele talen vertaald.

Homo submersus is een verslag uit de onderduik. Het was bekend dat Presser de oorlog zelf als onderduiker heeft overleefd. Hij verloor echter bijna zijn gehele familie, onder wie zijn vrouw. Bijna niemand wist dat hij tijdens de oorlog een boek over de onderduik had geschreven. Homo submersus (‘de ondergedoken man’) is een roman in dagboekvorm, die volgens de uitgever, zo dicht tegen de werkelijkheid aanleunt dat hij als een autobiografie kan worden gelezen. Naast zijn eigen ervaringen heeft Presser in zijn verhaal berichten van andere onderduikers en verzetsmensen verwerkt.

Homo submersus bevat een inleiding en wetenschappelijke verantwoording van Nico Markus. Nico Markus is historicus en was lange tijd leraar aan het Vossius Gymnasium in Amsterdam, de school waar Presser zelf ook les gegeven heeft.

Homo submersus

Auteur: Jacques Presser
Verschijnt bij: Uitgeverij Boom (april 2010)
Prijs: € 24,50

Recent

16 augustus 2017

Ideale bestaansvorm

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer