Agenda

Hommage aan Paul Celan

Op 23 november 1920 werd Paul Celan in het huidige Oekraïne in Cern?uti geboren in een Duits-Joods gezin. Hij is vandaag de dag de meest bestudeerde Duitstalige dichter. In 1947 verlaat hij Roemenië voor het Oostenrijkse Wenen waar hij zijn eerste boek Der Sand aus den Urnen publiceert. Uiteindelijk vestigt hij zich in Parijs waar hij werkt als lector en vertaler Duits aan de ‘École normale supérieure’. Hij overlijdt in Parijs op 20 april 1970 door in de Seine te springen.

Paul Celan is zeer sterk getekend door zijn ervaringen in concentratiekampen. Hij gaat in tegen Theodor W. Adorno’s bekende uitspraak ‘Het is barbaars om na Auschwitz een gedicht te schrijven’. Zijn poëtische werk in de taal van de beulen zelf is exemplarisch voor een ontzaglijke moed. Hij heeft een complexe, discontinue en buitengewoon aangrijpende schrijfstijl.

Ter gelegenheid van de verdwijning van Paul Celan veertig jaar geleden brengen het Goethe Instituut, de Oostenrijkse Ambassade en Maison Descartes hem gezamenlijk een hommage.
Eerst zal de film Nuit et brouillard (1955) van Alain Resnais vertoond worden, een nog steeds vooraanstaande documentaire over de deportatie gevolgd door een gesprek met Jean-Pierre Lefebvre (Celan-kenner) en lezing van gedichten van Paul Celan.

Hommage

Wanneer: donderdag 8 april 2010
Aanvang: 20.00 uur
Organisatie: Maison Descartes in samenwerking met het Goethe Instituut Amsterdam en de Oostenrijkse Ambassade in Nederland.

Zie ook: Ingeborg Bachmann en Paul Celan ? Een dramatische liefde
Brieven