Agenda

Holocaust Memorial Day Getuigenis – Lezing Sobibor-overlevende Jules Schelvis

Agenda: 17 december

Sobibor-overlevende Jules Schelvis vertelt tijdens de Holocaust Memorial Day Getuigenis hoe hij door lef en geluk Sobibor wist te overleven. Na deze lezing gaat hij in gesprek over zijn herinneringen met Holocaust-onderzoeker Ria van den Brandt. Gerard Meijer, voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen, opent de avond. En het duo Mir Tsvey zingt enkele liederen die herinneren aan de vervolging van de joden.

Jules Schelvis (1921) wist Sobibor te overleven en werd na een gang langs andere concentratiekampen uiteindelijk bevrijd. Als 21-jarige typograaf werd hij samen met zijn vrouw door de Duitsers via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gebracht. Zijn vrouw en een groot deel van zijn familie werden daar omgebracht. Sinds zijn pensionering heeft hij zich ingespannen om als auteur, spreker en gids de herinnering aan de Holocaust levend te houden als een waarschuwing aan latere generaties. In 1999 richtte hij met datzelfde doel de Stichting Sobibor op.

Ria van den Brandt is senior onderzoeker Holocaust Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en geassocieerd onderzoeker aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

 

Donderdag 17 januari 2013
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Aula Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2
Deelname  € 9,50
medewerkers en alumnipashouders RU € 7,-
studenten gratis

Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/sobibor

Dit is een activiteit van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.