Hollands Maandblad Schrijversbeurzen 2010/2011

De Hollands Maandblad Schrijversbeurzen worden jaarlijks uitgereikt aan jonge c.q. debuterende schrijvers die in de voorafgaande jaargang in Hollands Maandblad hebben gepubliceerd. De beurzen betreffen een bedrag van 2000 euro en zijn beschikbaar gesteld voor de genres: proza, poezie en essayistiek. Hollands Maandblad is het grootste literaire tijdschrift van Nederland en werd in 1959 opgericht door K.L. Poll. Onder meer Arnon Grunberg, Leo Vroman, Eva Gerlach, Mark Boog en Maarten ’t Hart behoren tot de medewerkers.

Op voordracht van redactie & redactieraad van Hollands Maandblad werden de volgende medewerkers aangewezen als winnaars.  Begin deze maand werden de schrijversbeurzen tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt aan de prozaschrijver Philip Huff (1984), dichteres Emma Burns (1980) en dichter-essayist Peter Krijn Hesselink (1976). Alle drie de schrijvers zijn medewerkers van Hollands Maandblad.

Philip Huff werd door de jury bekroond voor ‘proza dat verradelijk licht van toon is totdat de schaduw van de catastrofe erover valt’. Huff studeerde zowel geschiedenis als filosofie te Amsterdam en chauffeurde in zijn vrije uren voor Martin Bril. Hij debuteerde in de tweede helft van 2009 in Hollands Maandblad. In datzelfde jaar publiceerde hij de roman Dagen van gras waarna hij onverminderd doorschreef en in 2010 vier verhalen in Hollands Maanblad publiceerde. Met voldoening zagen redactie en redactieraad dat Huff zich telkenmale verder ontwikkelde. De auteur heeft niet te klagen over gebrek aan succes of nominaties maar een echte literaire onderscheiding viel hem nog niet ten deel. Het leek de jury uitermate gepast Paul Huff als eerste lauwerkrans de Hollands Maandblad Schrijversbeurs toe te kennen in de categorie proza.

De poezie van Emma Burns ‘laveert tussen eigentijdse romantiek en tijdloze punk’. Zij heeft op haar eigen wijze haar sporen verdiend. Op haar vijftiende schreef zij haar eerste gedicht en won daarmee de poeziewedstrijd van Kunstbende. Tien jaar was het stil, waarna er plotseling een eruptie van lyriek volgde. Staaltjes daarvan werden in 2007 en 2008 in Hollands Maandblad gepubliceerd. Toen al werd de aandacht gewekt door haar eigen toon, die laveerde tussen introspectie en anarchie. De tomeloze energie van de dichteres dreef haar naar het lawaaiige circuit van de poetryslams, waarin zij diverse jury- en publieksprijzen won. In de jaargang 2010 van Hollands Maandblad maakte zij een glorieuze rentree op papier. Haar cyclus getiteld Vanuit de chaos  ‘stond als een huis en klonk als een klok’, volgens de redactie en ‘alles in het werk van Burns barst bijkans van dichterlijke energie en dynamiek’. Vol opgewekte verwachtingen over haar toekomst kende de jury haar de Hollands Maandblad Schrijversbeurs in de categorie poëzie toe.

Peter Krijn Hesselink  is een bijzonder geval. Hij debuteerde in Hollands Maandblad in 2007 met poëzie en denderde daarmee als Slamkoning van Nederland de schriftelijke dichtkunst binnen. Een jaar later ontving hij de Hollands Maandblad Schrijversbeurs in de categorie poëzie en verscheen zijn bundel Als geen ander. In jaargang 2010 van Hollands Maandblad bleek dat Hesselink ook uitblinkt in het genre van de essayistiek. Het essay ‘De grote verdwijntruc. William Carlos Williams en het talige tekort’ was een even doorwrochte als lichtvoetige verhandeling over het poëtische oeuvre van de Amerikaanse dichter alsmede over de valkuilen die dreigen bij het vertalen daarvan. De laureaat schrijft essays in de beste zin van het woord: een persoonlijke toon, een hang naar exacte formulering en een streven naar zuivere argumenten. De jury kende hem voor de tweede maal een schrijversbeurs toe, een novum in de geschiedenis van deze literaire prijs, ditmaal in de categorie essayistiek.

Eerdere laureaten van de beurzen waren o.m. Vrouwkje Tuinman, Yusuf el-Halal (Ernest van der Kwast), Thijs de Boer en Anke Scheeren.

Zie ook: www.krijnpeter.nl                                                                                                                                                          www.burns.punt.nl                                                                                                                                                                                   www.philiphuff.net

www.hollandsmaandblad.nl

 

 

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer