Agenda

Holland Festival – 4 t/m 28 juni

Het Holland Festival is sinds 1947 het toonaangevende internationale podiumkunstenfestival in Nederland. Jaarlijks presenteert het festival uitzonderlijke voorstellingen van internationaal niveau. Het festival kent een roemruchte geschiedenis waarbij iedere artistieke directeur een eigen wending gaf aan het festival. Al meer dan zestig jaar is het festival telkens weer spraakmakend.

Sinds 2005 is het Holland Festival met artistiek directeur Pierre Audi terug bij zijn wortels: een mix van alle podiumkunsten, een mix van grote namen en gedurfde experimenten. Pierre Audi wil, net als de eerste artistiek leider en pionier Peter Diamand, kwaliteit laten zien en horen die het Nederlandse publiek nergens anders kan beleven.

Audi biedt het publiek een ‘caleidoscopisch venster op de wereld’. Muziektheater en muziek vormen het kloppend hart van de programmering. Westerse en niet westerse kunstvormen gaan hand in hand en er is naast podiumkunsten (theater, muziektheater, dans, opera en muziek) ruim aandacht voor beeldende kunsten, literatuur en architectuur. Alle facetten, kleuren en smaken van de esthetiek krijgen aandacht en bewegingsruimte.

Dit jaar loopt het Holland Festival van 4 t/m 28 juni, met als thema ‘Serenity & Anxiety’ – Rust versus onrust, inspiratie versus begeestering, berusting versus opwinding, verstilling versus chaos. Spui25 en het Holland Festival hebben dit thema gezamenlijk uitgediept in een lezingenreeks. Kunstenaars, wetenschappers en schrijvers belichtten verschillende aspecten en interpretaties van dit festivalthema. Deel I en deel II van deze reeks zijn al geweest, vanavond 25 mei volgt het derde deel van de lezingenreeks rondom het thema ‘Serenity & Anxiety’ in Spui25.

maandag 25 mei, 20-22 uur in Spui25:
Literair tijdschrift De Gids ontvangt gasten voor een gesprek over literaire, sociaal-historische en filosofische aspecten van het thema Anxiety & Serenity, bij wijze van vooruitblik op het semithemanummer dat begin juli verschijnt. Samenstelling: Gids-redacteur Roel Bentz van den Berg. René Boomkens spreekt over ‘Religie, terug van nooit weggeweest. Rogi Wieg verzorgt een intermezzo met ongepubliceerde gedichten en er worden tekeningen van hem vertoond. Roel Bentz van den Berg spreekt over ‘De geschiedenis van het Niets’.
Moderator: Hans den Hartog Jager, schrijver en journalist.

Dit is de laatste avond in een driedelige reeks die een opmaat vormt tot het Holland Festival. Op drie maandagavonden bespreken wetenschappers, kunstenaars en schrijvers verschillende aspecten en interpretaties van het festivalthema Serenity & Anxiety.

Thema nummer van De Gids
De Gids wijdt deze zomer een speciaal nummer aan het thema van het Holland Festival. Met bijdragen van Kristofer Schipper, wereldberoemd kenner van het Taoïsme, de filosofen René Boomkens (over de wijze waarop ‘God’ de terugkeer naar de religie in de weg staat) en Gerard Visser (over ‘Gelassenheit’ – lees ‘Serenity’ – bij Heidegger en Meister Eckhart, schrijfster en essayist Bianca Stigter (Serenity & Anxiety in de film), en verder onder meer Hedda Martens, Mary O’Neill, Roel Bentz van den Berg en de dichters Maria Barnas en Pieter Boskma. Wie van hen er precies acte de présence zullen geven op 25 mei in Spui 25 wordt binnenkort bekend.

(bronnen: Spui25 en Holland Festival)

Kijk voor de volledige programmering van het Holland Festival op www.hollandfestival.nl en bestel je kaarten aldaar. Aanmelden voor de lezing in Spui25 kan via www.spui25.nl