Agenda

Hoe houd je de duivel buiten?

WINTERTUINFESTIVAL 2008

Van 21 t/m 30 november organiseert Literair Productiehuis Wintertuin in Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn het 14e Wintertuinfestival. Tien dagen nieuwe literatuur, muziek, theater, beeld en bijzondere producties op negen locaties in drie steden.

Elk jaar heeft het Wintertuinfestival een actuele invalshoek. Dit jaar is dat ‘Faust’. Niet toevallig in het jaar waarin het 200 jaar geleden is dat Goethe het eerste deel van zijn Faust voltooide. Faust en het Faustmotief – de zoektocht naar Ware Kennis & Groot Inzicht, en de grens die je daarbij mogelijk overschrijdt ? lopen horizontaal en verticaal door het hele festival.

De Wintertuin vraagt schrijvers, kunstenaars en wetenschappers naar de Faust in zichzelf. Waar ligt jouw grens tussen ambitie en obsessie? Wat wil je bereiken en hoever ben je bereid daarvoor te gaan? Hoe ver mag je gaan, zowel binnen als buiten je werk?
Tot welk punt heiligt het doel de middelen? Hoe groot is jouw de wens om, net als Faust, te weten was die Welt, im Innersten zusammenhält?

En tot slot, om het dilemma van Faust samen te vatten: hoe houd je de duivel buiten?

Op vrijdag 21 november 2008 opent het Wintertuinfestival in de majestueuze Sint Stevenskerk in Nijmegen, met een gesprek over deze thema’s tussen schrijver HARRY MULISCH en wetenschapper ROBBERT DIJKGRAAF.

CHRISTIAAN WEIJTS en PIETER STEINZ schrijven speciaal voor het festival een essay waarin ze op zoek gaan naar de Faust in de literatuur en de Faust in zichzelf. Deze essays worden gepubliceerd in het programmaboek dat 17 oktober a.s. verschijnt.

Verder:
Masterclasses en colleges van LEON VERDONSCHOT en TYGO GERNANDT,
Muziek van o.a. I’M FROM BARCELONA en PENNY BLACK REMEDY.
Bewerkingen van HUGO CLAUS door o.a. De Staat, Jeroen Zijlstra en Fuck the Writer.
Première van De Boogloze Boogpees – muziektheater op gedicht van Piet Gerbrandy.
En optredens van THOMAS ROSENBOOM, SASKIA DE COSTER, SASKIA DE JONG, NACHOEM  WIJNBERG, WALTER VAN DEN BERG, H.H. TER BALKT, ARJEN LUBACH, KLASKE OENEMA, ST PAUL, ELKE GEURTS,  EVA GERLACH, CONNIE PALMEN en veel, bijzonder veel meer.

Meer informatie op www.wintertuin.nl