Het veer van Istanbul, Ontmoetingen langs de Bosporus

Fotografe Nicole Segers reisde in 2007 naar de Bosporus, het gebied dat de grens tussen Europa en Azië markeert en dwars door Istanbul loopt. Ze nam de veerpont die tussen de twee continenten vaart. Onderweg maakte ze een fotoserie die verslag doet van haar tocht tussen de twee oevers en van het leven in de stad die twee werelddelen met elkaar verbindt. Haar foto’s, die op een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam getoond worden, zijn een aaneenschakeling van ontmoetingen, zowel op het dek van de veerpont als in de stad. Aan boord wordt thee gedronken, de krant gelezen en mijmerend uit het raam gestaard. Op het vasteland hangt de was te drogen, wordt vis aan de man gebracht en is te zien wat zich binnenskamers afspeelt: in de woonkamer, bij de kapper en in een provisorische kantine.

Segers’ fotoserie laat het contrast zien tussen de kortstondige en betrekkelijke rust tijdens de tocht op het water, tegenover de hectiek en levendigheid van de stad. Bij uitgeverij Lemniscaat verschijnt Het veer van Istanbul, Ontmoetingen langs de Bosporus met de foto’s van Nicole Segers en de teksten van Irene van der Linde.

Eerder presenteerde de Kunsthal Segers’ fotoserie “Het einde van Europa” (2004).

Zie ook www.kunsthal.nl voor de tentoonstelling.

Het veer van Istanbul, Ontmoetingen langs de Bosporus

(ISBN 978 90 477 0215 3, prijs € 37,50).

Binnenkort verschijnt op Literair Nederland  een recensie van dit boek.

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer