Het veer van Istanbul, Ontmoetingen langs de Bosporus

Fotografe Nicole Segers reisde in 2007 naar de Bosporus, het gebied dat de grens tussen Europa en Azië markeert en dwars door Istanbul loopt. Ze nam de veerpont die tussen de twee continenten vaart. Onderweg maakte ze een fotoserie die verslag doet van haar tocht tussen de twee oevers en van het leven in de stad die twee werelddelen met elkaar verbindt. Haar foto’s, die op een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam getoond worden, zijn een aaneenschakeling van ontmoetingen, zowel op het dek van de veerpont als in de stad. Aan boord wordt thee gedronken, de krant gelezen en mijmerend uit het raam gestaard. Op het vasteland hangt de was te drogen, wordt vis aan de man gebracht en is te zien wat zich binnenskamers afspeelt: in de woonkamer, bij de kapper en in een provisorische kantine.

Segers’ fotoserie laat het contrast zien tussen de kortstondige en betrekkelijke rust tijdens de tocht op het water, tegenover de hectiek en levendigheid van de stad. Bij uitgeverij Lemniscaat verschijnt Het veer van Istanbul, Ontmoetingen langs de Bosporus met de foto’s van Nicole Segers en de teksten van Irene van der Linde.

Eerder presenteerde de Kunsthal Segers’ fotoserie “Het einde van Europa” (2004).

Zie ook www.kunsthal.nl voor de tentoonstelling.

Het veer van Istanbul, Ontmoetingen langs de Bosporus

(ISBN 978 90 477 0215 3, prijs € 37,50).

Binnenkort verschijnt op Literair Nederland  een recensie van dit boek.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 december 2007

Verhalenwedstrijd levert fraai uitgeven bundel op
Recensie door Karel Wasch

Uitgeverij De Vleermuis uit Roermond organiseert jaarlijks een tweetal wedstrijden (poëzie en verhalen). De wedstrijd voor verhalen leverde dit jaar het fraai uitgegeven boek Zenit op. Daarin 44 verhaaltjes (aantal woorden was beperkt) van uiteenlopende snit en kwaliteit. Aan de wedstrijd deden in totaal 187 mensen met een verhaalinzending mee.

Lees meer