Agenda

Het stenen bruidsbed in het Letterkundig Museum en op toneel

Literair nieuws

Het Letterkundig Museum brengt als een voorproefje op het Harry Mulisch Huis in oprichting vanaf 2 juni 2013 een tijdelijke tentoonstelling over Mulisch’ roman Het stenen bruidsbed. Parallel aan de tentoonstelling brengt Het Nationale Toneel de Nederlandse toneelpremière van Het stenen bruidsbed.

‘Ik ben de Tweede Wereldoorlog’, zei Harry Mulisch, kind van een Duitse vader en een Joodse moeder, over zichzelf. Met zijn meesterwerk Het stenen bruidsbed (1959), waarin een voormalige Amerikaanse gevechtspiloot terugkeert naar het door hem gebombardeerde Dresden, schreef hij een indrukwekkende roman over daders en slachtoffers in tijden van oorlog. Mulisch laat zien dat ‘de rechtvaardige oorlog’ niet bestaat. De werkelijkheid van oorlog is altijd smerig en alle partijen maken vuile handen.

Met Het stenen bruidsbed wil het museum zowel de schrijver als het tijdloze verhaal onder de aandacht te brengen. Stap in een experimenteel digitaal laboratorium en ontdek hoe Mulisch als een literaire alchemist deze bijzondere roman creëerde. Ontrafel de symboliek en mythologie van dit mooie en voor Mulisch kenmerkende boek en onderga in een filmische ervaring het raadselachtige en bedwelmende verhaal van Het stenen bruidsbed.

Parallel aan de tentoonstelling brengt het Nationale Toneel de Nederlandse toneelpremière van Het stenen bruidsbed, geregisseerd door Johan Doesburg met in de hoofdrollen Jeroen Spitzenberger en Tamar van den Dop. Het Letterkundig Museum en het Nationale Toneel brengen samen een reeks aan verdiepende activiteiten. Van interviews en themamiddagen tot openbare repetities en nabesprekingen met gastsprekers, acteurs en de regisseur. Ook ontwikkelen de instellingen een gezamenlijke educatieve website die de bezoeker onderdompelt in het verhaal van Het stenen bruidsbed en confronteert met thema’s als macht en moraliteit, goed en kwaad.

Kijk hier voor meer informatie over de voorstelling Het stenen bruidsbed.